Pirinç Han, Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Atpazarı mevkiinde yer alan bir hanıdır.
Bugün, çoğunlukla antikacıların yer aldığı dükkanlara ev sahipliği yapmaktadır. Hanın giriş duvarında, ünlü Türk şairi Faruk Nafiz Çamlıbel'in "Han Duvarları" adlı şiiri yer almaktadır.
"Ne zaman yolda bir hana rastlasam, irkilirim.
Çünkü sizde gizlenen dertleri ben bilirim.
Ey köyleri hududa bağlayan yaslı yollar,
Dönmeyen yolculara ağlayan yaslı yollar.
Ey garip çizgilerle dolu han duvarları!
Ey hanların gönlümü sızlatan duvarları!"
Pirinç Han'ın tarihçesi hakkında kesin bir görüş olmamakla birlikte, en geçerli yorum, asıl Pirinç Han'ın 1930'lu yıllarda içinde bulunan mescit ile birlikte yıkılarak yerine bir ilkokul yapıldığıdır. Günümüzde Pirinç Han olarak bilinen ve kullanılan yapı ise, eski bir ahşap konak restore edilerek han olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Bugün eski ve yıkılan -ya da yıkılmış olduğu kabul edilen- han binası hakkında çelişen iki önemli belge bulunmaktadır. İlki, 17. yüzyılın sicil kayıtlarında Rumeli Kazaskeri Emin Mehmet Efendi tarafından bir han inşa ettirildiğini belirten bir belgedir. Ancak bazı akademisyenlere göre, aynı hanın başka kayıtlara göre 1739 yılında vakfedildiği bilinmektedir.
Pirinç Han, günümüzde hala varlığını sürdüren bir binada yer alır ve Ankara'nın ilk ahşap hanı olma özelliğini taşır. Bu yapı, üç katlı ve avlulu bir plana sahiptir. Ahşap karkas ve kerpiç dolgu kullanılarak inşa edilmiştir. 1985 yılında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sırasında, orijinal mimari özelliklerini koruyarak aslına uygun bir şekilde yenilenmiştir.