Ankara ili, Nallıhan ilçesi, Davutoğlan köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. 

Yapay bir sulak alan ekosistemi olan  Nallıhan Kuş Cenneti, 1959 yılında hizmete giren Sarıyar Barajı’nın kuzeyinde Aladağ Çayı’nın Sarıyar Barajı ile birleştiği yerdedir.  Ülkemizin önemli kuş alanlarından biri olan Nallıhan Kuş Cenneti, Ankara ve Eskişehir illerine 130 km, İstanbul’a 300 km, Bolu’ya 100 km, Beypazarı ve Nallıhan ilçelerine ise 30 km mesafededir.

Bu alan, içinde barındırdığı kuş türleri nedeniyle "Nallıhan Kuş Cenneti" olarak anılır. Aladağ Çayı'nın Sarıyar Barajı ile birleştiği noktada yer alan ve kuşların daha yoğun olarak görüldüğü 425 hektarlık alan, 1994 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak ayrılmış ve avlanması yasaklanmıştır. Avcılığın yasaklanması, insan faaliyetlerinin sınırlandırılması ve kamuoyunda farkındalık düzeyinin artması, kuşların güvenli bir şekilde üreyebileceği ve barınabileceği bir alan elde etmelerini sağlamıştır.

Aladağ Çayı ve Sarıyar Barajı'na dökülen bölgede, söğütlükler, sazlıklar, ılgınlar, tarım arazileri, kavaklıklar, bozkır alanları, kayalık yarlar ve tepelikler gibi çeşitli ekolojik karakterlerde yaşam alanları ve zengin besin kaynakları bulunmaktadır. Bu farklı yaşam alanları, çeşitli kuş türlerinin alanı kullanmasına olanak sağlar.

Nallıhan Kuş Cenneti'nde şimdiye kadar 191 kuş türü gözlenmiştir. Sadece Nallıhan Kuş Cenneti değil, Sarıyar Barajı'nın tamamı da kuş yaşamı açısından önemlidir. Sarıyar Barajı, binlerce su kuşunun kışladığı bir alan olarak önem taşır. Ülkemizde yapılan Kış Orta Su Kuşu Sayımları sırasında (KOSKS), bazı yıllarda barajda kışlayan su kuşlarının sayısının 50.000'i geçtiği gözlenmiştir. Yeşilbaş, angıt, elmabaş patka, sakarmeke, karabatak ve karabaş martı türleri, alanda kışlayan kuşların önemli bir kısmını oluşturur.

NALLIHAN KUŞ CENNETİ'NE NASIL GİDİLİR?

Nallıhan Kuş Cenneti’ne özel aracınızla bu kuş cennetine gidebilirsiniz. Ankara'dan gelecek olanlar, Ayaş ve Beypazarı yönünü takip ederek buraya ulaşabilirler. İstanbul'dan gelecek olanlar ise D-140 Otoyolu'nu kullanarak Nallıhan'a gidebilirler ve buradan 28 kilometre daha giderek kuş cennetine ulaşabilirler. Ana yolda bulunması nedeniyle bu bölgeye ulaşım oldukça kolaydır.

NALLIHAN KUŞ CENNETİ'NDE HANGİ KUŞLAR VAR?

Başlıca kuş türleri: Leylek, yeşilbaş, angut, elmabaş, patka, sakarmeke, karabatak, karabaş, martı, turna, keklik, çulluk, bıldırcın, sutavuğu, kaz, şahin, doğan, kartal, Mısır akbabası, kaşıkçı, atmaca ve balıkçıldır.

Nallıhan Kuş Cenneti ilkbahar ve sonbahar ayında en güzel manzarasına sahip olmaktadır.