Ankara’nın adının kaynağı henüz bilinmemekle beraber ilk olarak Galatlar tarafından Ankyra ismi verilmiştir. Yunanca kelime olan Ankyra “çapa” anlamına gelmektedir. Zamanla ismi sırayla Ancyre, Engüriye, Engürü, Angara, Angora ve en sonunda ise Ankara ismini almıştır.

ANKARA’NIN TARİHİ
Ankara Helenistik Dönem'de Galat boylarından Tektosag’ların başkentidir. Sonrasında Roma Dönemi'nde taşra örgütünün başkenti, Bizans Dönemi'nde imparatorların konakladığı önemli bir merkez, Osmanlı döneminde ise Anadolu Eyaleti’nin merkezi olmuştur.
Yapılan araştırmalarda tarih öncesi izlere rastlanmıştır. Bu izler şehrin insanoğlunun yerleşik düzene geçtiği dönemlerde kurulduğunu ve Ankara’da Hititlerin, Friglerin, Lidyalıların ve Galatların yaşadığını göstermektedir.

Hititlerden sonra bölgeye Frigler hâkim olmuştur. Bir efsaneye göre Ankara’yı büyük Frig kralı Midas kurmuştur. Kimmer istilasından sonra Ankara Lidyalıların eline geçmiştir. Fakat bu hâkimiyet çok uzun sürmemiştir.
İmparator Augustos’un Ankara’yı kesin olarak almasından sonra şehir gelişerek Pazar yerleri, mabetler, yollar ve su yolları yapılmıştır.
334–1073 yılları arasında Bizans hâkimiyeti altında girerek Hristiyanlığın Anadolu’daki önemli bir merkezi olmuştur.

ANKARA’NIN TÜRK HÂKİMİYETİNE GİRİŞİ
Selçuklu Sultanı Alpaslan tarafından 1071 yılında Bizans ordusu mağlup edilmesiyle Ankara Türklerin eline geçmiştir.
Ankara ilinin en parlak dönemi Alâaddin Keykubat zamanıdır. Askeri bakımdan gelişen şehirde cami, medrese, ilmi ve dini eserler yapılmıştır.
Ankara II. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında şehir Moğolların istilasına uğramış ve istilanın önüne geçilememiştir. Saldırı sonucu zayıf düşen Selçuklu devleti İlhanlılar ve sonrasında Eretna oğullarının yönetimi altına girmiştir.
1354 yılında Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa tarafından Osmanlı ülkesine giren Ankara’da Yıldırım Beyazıt devrine kadar önemli bir olay olmamıştır. Timur Ankara’dan ayrıldığı sırada, Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Mehmet Çelebi padişahlığını ilan etmiş ve böylece Ankara’yı da almıştır.
Kanuni Sultan Süleyman devrinde Anadolu’da bir eyalet örgütü kurulmuş ve Ankara bu Anadolu eyaletlerinden birinin merkezi olmuştur. Sonrasında ayaklanmalar ve isyanlar ile kısa süre hâkimiyetini kaybeden Ankara Osmanlıların eline geçmiş ve artık hiçbir istilaya uğramadan bir Osmanlı vilayeti olarak kalmıştır.

ANKARA’NIN BAŞKENT OLUŞU?
Başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere 27 Aralık 1919 tarihinde, “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyeti Temsiliyesi” Ankara’ya geldi. 29 Aralık 1919’da yayımlanan bir tebliğ ile bütün mebuslara toplantının Ankara’da yapılacağını duyurulmuştur. Bu genelgeden sonra 23 Nisan 1920 tarihinde kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti'nin merkezi Ankara olarak ilan edilmiştir. 13 Ekim 1923 tarihinde çıkarılan bir kanun ile Ankara, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmen başkenti olmuştur.
