Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Taklacı sektöre ilişkin açıklamalarda bulundu.

TAİF Genel Başkanı Hüseyin Taklacı, özellikle hammadde zamları, dikili ağaç satışları, Fuar Merkezleri, envanter ve kapasite raporları ve AR-GE Tasarım Merkezi konularında sektörün problemlerinin bulunduğunu bu konularda öncelikli çalışma yapacaklarını, Mobilya sektörünün 2020’de 5,5 Milyar Dolar, 2021 de 6,9 Milyar Dolar, 2022’nin ilk 6 ayında 3,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini, yıl sonunda 10 Milyar dolar seviyelerini zorlayacaklarını ve %90’ı yerli üretim olan mobilya sektörünün desteklenerek ülkemize döviz girdisi sağlayacağını söyledi.

Ayrıca 2026 yılı ihracat hedefi 15 milyar dolar olan mobilya sektörünün gelecek yıl 10 milyar dolarında çok üstüne çıkacağı ve ithal girdisininse azalarak cari fazla vereceği dile getirildi.

Taklacı, Marangozluk ve Mobilyacılık sanatının ülkemizde nasıl yapıldığı ve nasıl yol aldığı hakkında da bir belgesel ve basılı yayın çıkarmak arzularının olduğundan bahsetti. Taklacı, sektörümüz önemli bir geçmişe sahip, özellikle el işçiliği ile teknolojinin bir araya geldiği ve el işçiliğinin halen devam ettiği katma değerli nadir sektörlerden. Ancak oymacılıktan başlayarak 1000 yıllık geçmişi bulunan bu sanata gerekli önem verilmemiş. Bizler tarihe ışık tutacak mesleğimizi taçlandıracak çalışmalar yapmak ve bu tarihi anlatmak istiyoruz dedi.

Geçmişte kullanılan el aletleri, çırak kalfa usta ilişkileri, bölgelere göre tarihsel yapılan işçilikler, günümüze kadar geçen serüven, sektöre mal olmuş kişiler, hepsini bir araya toplamak bunları bir belgesel haline getirmek ve nasip olursa bir ahşap müzesi açmak istiyoruz dedi.

DÜNYADA ÖNEMLİ YERDEYİZ ANCAK FARKINDA DEĞİLİZ

Mobilya ihracatında geçtiğimiz yıl ülke olarak ilk 6’ya girdik, 2000 yılında 380 milyon dolar olan ihracatımız şu an 6 milyar doları aşmakta. Dünya Mobilya ihracatında %3.1 lik pay ile 11. Sırada yer alırken, dünya mobilya ithalatında %0,5 pay ile 45. Sırada yer almaktayız. Yani cari açığada fazlası ile destek olan bir sektör var önümüzde. AR-GE tasarım ve tanıtım çalışmaları ile ithalatı dahada azaltmak ihracatı yukarı taşımak mümkün. Çok az ülkede olan hand made ( el işçiliği) gücümüzü iyi kullanmamız gerekiyor. Planlamamızı iyi yaparsak 2023 yılında dünya mobilya ihracat payımızı %6’ya çıkararak ilk 3’e girebiliriz. Bu arada sadece metal, plastik ve kimyevi akşamların ithal olduğunu düşünürsek, hayata geçirilecek bir petro kimya tesisi ile mobilyada ithal girdimizi de %0,5’in çok altına çekebiliriz.

Şu an en çok ihracatımız, İsrail, Irak, Almanya, İngiltere ve ABD’ye yapılıyor. Ortadoğu ülkeleri halen avangarde dediğimiz altın varaklı, işlemeli ağır mobilya takımlarına ilgi duyarken, Avrupa ve ABD’de daha modern ergonomik ve sade mobilyalar tercih ediliyor. Ülkeleri iyi analiz edip ihtiyaçlara göre üretim planlamamızı yapmalıyız dedi. Taklacı mobilya ve orman ürünleri sektörünü güzel günler bekliyor, sanatımız elimizde bir hazine ancak hem dikili ağaç konusunda hemde mobilyada kullanılan aksesuar aksamları konusunda gerekli ön çalışmaları yaparak hazırlıklı olmalıyız. Ülkemizde boş alanları tarımda kullandığımız gibi kesimlik kerestelik ağaç dikiminde de kullanmalıyız. Dünya pazarına ilk 3’te olabilmemiz için hiçbir engel yok dedi.

BİR ÇAĞRIDA GENÇLERE

Başkan Taklacı bir çağrıda gençlere yaptı. Sevgili gençler dünya piyasalarını ve iş gücünü iyi analiz etmelisiniz. Mobilya, Döşeme, Marangozluk Boyacılık sektörleri sizler için altın birer kapı, önümüzdeki 5 yıl içinde bu sektörler altın devrini yaşayacak ancak siz olmadan olmaz. Sizlerde bu sanatın inceliklerini meslek liselerinde ve ustalarınızın yanında öğrenerek iş sahibi olabilirsiniz. Ülkemiz üretim alanında büyük bir zenginlik sunuyor. Bu zenginlikten sizlerde istifade etmelisiniz. Gelin birer mobilyacı, boyacı, marangoz, döşemeci ustası olun dünyaya entegre olun, ürünlerinizi z kuşağının teknolojik bilgisi ile global piyasada pazarlayın, tasarlayın, kendi işinizin sahibi, sanatınızın emektarı olun. Türkiye’den birer birer dünya markası çıkarmak sizlerin ve bizlerin elinde her şey birlikte mümkün. Bu mesleklerde iş ve gelecek kaygısı yaşamazsınız. Dedi.