Bitik Höyük, Ankara İl merkezinin 42 km kuzeybatısında, Kahramankazan İlçesine bağlı Bitik Köyü yakınlarında bulunan bir höyüktür. Tepe, 250 x 240 metre boyutlarında olup 18 metre yüksekliğe sahiptir.

Kazı çalışmaları

Höyükte, 1942 yılında Prof. Remzi Oğuz Arık liderliğinde kısa süreli bir kazı çalışması gerçekleştirilmiştir.

Tabakalanma

Kazılar sırasında Klasik Dönem, Frig, Hitit, Kalkolitik Çağ ve Erken Tunç Çağı II. evre tabakaları ortaya çıkarılmıştır. Ancak kazılar sırasında ova taban suyuyla karşılaşıldığı için ana toprağa kadar inilememiştir. Daha sonra, 1994 yılında Japon Anadolu Arkeolojisi Enstitüsü'nden Sachihiro Omura tarafından araştırma yapılmıştır.

Buluntular

Kazılarda, Karaoğlan Höyük buluntularına benzeyen çanak çömlek parçaları keşfedildi. Bu parçalar, içi siyah boya astarlı ve dışı açık parlak yüzey renklidir.

Bitik Höyük'le ilgili en önemli buluntu ise, kazılar sırasında değil, kerpiç yapımı için açılan bir çukurda tesadüfen bulunan Bitik Vazosu'dur. Vazo, dört parça halinde bulunmuş olup, silindir boynu, geniş ağızı, yumurta gövdesi ve dört şeritli kulplarıyla dikkat çekmektedir. Vazonun süslemeleri, üç frizden oluşmakta ve kutsal evlilik törenini tasvir etmektedir.

Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi'nin 2002 yılı tahribat raporuna göre, höyüğün tamamen tahrip edildiği ifade edilmektedir.