Ankara'nın Altındağ ilçesinde konumlanan Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi, Ankara'nın ilk sanayi müzesidir.
Tarihi bir kervansaray olan Çengel Han'ın bulunduğu alanda, Ankara Kalesi'nin ana giriş kapısının karşısında ve eskiden At Pazarı olarak bilinen mevkide yer alır. Müzenin denetimi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir.
Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılan Çengelhan, Damat Rüstem Paşa tarafından 1522 yılında inşa edilmiş ve farklı dönemlerde tiftik deposu ve tabakhane olarak kullanılmıştır. 1990 yılında, Anadolu Beylerbeyi Karacapaşa'nın torunu Raife Kocabeyoğlu-Öngen'in vefatına kadar sahipliğinde kalmıştır. Ankara Belediye Başkanı olan Murat Karayalçın, o dönemde han sahiplerine Belediye Sarayı yapmak amacıyla hanı kamulaştırmayı teklif etmiştir, ancak bu proje gerçekleştirilmemiştir. Çengelhan, Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden kiralanarak restore edilmiş ve 2005 yılından itibaren sanayi müzesi olarak ziyaretçilere hizmet vermektedir.
Sanayide kullanılan araçlar, ilk daktilo, ilk televizyon gibi çeşitli elektronik araçların sergilendiği müzede; denizcilik, havacılık, kara yolu taşımacılığı gibi alanlara ait geçmişe dair objeler bulunmaktadır. Müzedeki eserlerin büyük bir kısmı, Rahmi Koç koleksiyonundan bağışlanmıştır. Çengelhan'ın avlusunda, Vehbi Koç'un iş hayatına adım attığı dükkân da bulunmaktadır.
Müze, İstanbul'da Haliç'teki Lengerhane binasında 1994 yılından beri hizmet veren Rahmi M. Koç Müzesi'nden sonra Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından açılan ikinci sanayi müzesidir.