Geçen haftaki değerlendirmemizde PISA 2022 sonuçlarını matematik, fen ve okuma becerileri yönünden masaya yatırarak Türkiye’nin puan ve sıralamalarını irdelemiştik.
PISA 2022 sonuç raporunda öyle bir bölüm var ki tüm anne babaların ve eğitimcilerin dikkate alması gerekmektedir.
PISA 2022 uygulamasında öğrenci anketinden elde edilen verilere göre Türkiye’deki öğrencilerin dörtte biri önceki bir ay içerisinde okulunda bir güvenlik riskiyle karşılaştığını ifade etmiştir.
Öğrencilerin en sık ifade ettiği güvenlik riskleri ise “bir öğrencinin başka bir öğrenciyi yaralamakla tehdit ettiğini duymak, okulda çeteler görmek “ şeklinde raporlanmıştır.
Yine aynı rapora göre Türkiye’deki öğrencilerin en sık yaşadıklarını bildirdikleri zorbalık deneyimleri sözel ve ilişkisel zorbalık olarak belirtilmiştir.
En üzücü nokta ise;
PISA 2022 uygulamasında PISA 2018’e göre “Diğer öğrenciler beni bilerek yalnız bıraktı.” ve “Diğer öğrenciler benimle alay etti.” davranışlarıyla ayda en az birkaç defa karşılaştığını bildiren öğrenci oranları artmıştır.
Türkiye’de yaklaşık her on öğrenciden üçü okulda kendini yalnız, dışlanmış ve okula ait değilmiş gibi hissettiğini bildirmiştir.
Tüm bu raporlamalar esasında büyük bir sorunu gözler önüne sermektedir.
Yüksek oranda bir öğrenci grubu okullarında yaşadığı yalnızlığın yanında akran zorbalığına da maruz kalmaktadır.
Üstelik bu gençlerimiz beklentiler noktasında çoğu kez acımasızca da eleştirilmektedir.
Peki, gençlerin haykırdığı ancak biz yetişkinlerin duyamadığı çığlıklar bizlere neler fısıldıyor?
Çevremizin gürültüsünden biraz arınmamız eminim bu fısıltıları duymamızı sağlayacaktır.
Özellikle lise çağındaki gençlerimizin en büyük sorunu “anlaşılamamak”.
Ancak kendileriyle yeterince “iletişim” kurulamadığı için “anlaşılamamak”.
Anlaşılmak için dinlenilmek gerekirken;
İletişimin birinci kuralı olan dinlemeyi, söz konusu çocuklarımız olunca yeterince yapmıyoruz.
Herkese karşı israf edercesine sunduğumuz dinleme yetimizi çocuklarımıza tasarruflu veriyoruz.
Dinlenilmedikleri için hayatlarındaki sorunları da fark edemiyoruz.
Aynı çatı altında yaşayan ancak farklı dünyaların insanlarından oluşan bu topluluğa da “aile” diyoruz maalesef.
“DİNLEMEK” ve “ANLAŞILMAK”
Para istemeyen, güç istemeyen ancak vakit ve sabır isteyen iki küçük beklenti.
Bu iki beklenti noktasında tatmin olan gençler için diğer tüm ihtiyaçlar ikinci plandadır.
Yüreğinde bu tatminkârlığı hisseden genç,
Ne başkalarının kendisi hakkındaki düşünceleriyle bu kadar hemhal olur,
Ne başkalarının haksızlıklarına sessiz kalır,
Ne de yalnız kalma ve dışlanma fikrinden bu denli korkar.
Ve korkan insan da her türlü haksız talebe tepkisizce boyun eğdiği için mutsuzdur zaten.
Raporda bahsedilen %30’luk dilime giren gençlerimizin sırf aidiyet duygusu için verdikleri tavizleri bir kere olsun vicdani temellerde düşünelim lütfen.
Sırf ailesinde yalnız kaldığı için arkadaş ortamında da yalnız kalmak istemeyen,
Aile ortamında “biz” olamadığı için arkadaş ortamında da “biz” olma fırsatını kaçırmak istemeyen gençlerimizin gerçek kimliklerinden ne kadar ödün verdiğini.
Ve gün boyunca yüreğinde ve sırtında büyüyen bir yükle eve gelen çocuğumuza gönül ve sabır kapılarımızı ne kadar açtığımızı.
Onları karşılayan içinde özgürce yüzebilecekleri ebeveynlerinin gönül deryaları mı yoksa haklı gerginliklerine haksız tepkiler veren tahammülsüz yetişkinler mi?
Unutmayalım ki bir genç gerginse, sürekli mutsuzsa, belli belirsiz öfke patlamaları yaşıyorsa muhakkak altında yatan geçerli sebepleri vardır.
Elbette gençlerimiz bir anda bu olumsuz dönüşümü geçirmiyorlar.
Gözlerimizin önünde cereyan eden ancak çoğumuzun ergenliktir deyip geçiştirdiğimiz kar taneleri ne zaman ki buz dağına dönüşüyor, o zaman eğiliyoruz meselelere.
Akran zorbalığı, yalnız kalma tedirginliği, dışlanma korkusu bu kar tanelerinden yalnızca bir kaçı.
Hazır PISA 2022 sonuçları açıklandı ki rakamlar yalan söylemez,
Gelin gençlerimizin haykırışlarına kulak kabartalım,
Gerginliklerini bir yardım çığlığı olarak duyalım,
Onları dinleyelim ve anlamaya çalışalım.
Okullarında ve sosyal yaşamlarında kendi ayakları üzerinde durabilen ve kendi öz kimlikleriyle var olabilen gençler için bizlerin de bu fedakârlıkları yapması elzemdir.
Ve son olarak PISA 2022 raporunda biz ailelerin bu süreçte neden başarısız olduğumuzu ortaya koyan bir bölümü daha sizlerle paylaşmak isterim.
Çok ilginçtir ki;
Türkiye’de 15 yaş grubu öğrencilerin %67’si ebeveynleriyle birlikte öğle yemeği ya da akşam yemeği yediğini bildirmiştir ancak yaklaşık %30 öğrencimiz ailesiyle birlikte yemek yememektedir. Ayrıca iki öğrenciden birisi hemen hemen her gün ebeveynlerinin kendileriyle sadece konuşarak zaman geçirdiğini ve okulda ne yaptığını sorduğunu bildirmiştir. Ancak 10 öğrenciden bir veya ikisi ise ebeveynleriyle bu deneyimleri hiç veya hemen hemen hiç yaşamadığını bildirmiştir.
Aynı sofrada oturmak bile onları anlama noktasında ne kadar büyük fırsatlar verecek bizlere değil mi?
Yeni bir PISA raporu beklemeye gerek yok diye düşünüyorum,
Hadi değişimi kendimizden başlatalım…
Yorum yazarak Medya Ankara Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Medya Ankara hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Medya Ankara editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Medya Ankara değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Medya Ankara Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Medya Ankara hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Medya Ankara editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Medya Ankara değil haberi geçen ajanstır.