Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta hasarlı binaların da ağır hasarlı olarak kabul edileceğini, güçlendirme yapmak yerine yıkılacağını açıkladı. Bakan Kurum 406 bin 275 konut ve 83 bin köy evi inşa edileceğini söyledi.

Bakan Kurum’un açıklamalarını değerlendiren Gaziantep Valisi Davut Gül, “Gaziantep’in yapı stokunun yenilenerek kentsel dönüşümün hızlanması açısından tarihi bir adım oldu” yorumunda bulundu. Karar sonrası kentte toplam yıkılacak bina sayısı ise 26 bin 471 oldu.
Kahramanmaraş merkezli Asrın Felaketinde aralarında Gaziantep’in de bulunduğu 11 ilde yıkım yaşanmıştı. Yıkımın ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hasar tespit çalışmaları da önemli ölçüde tamamlandı.
Depremde hasar alan Gaziantep’te 163 bin hasarsız, 53 bin az hasarlı, 7 bin 253 orta hasarlı, 13 bin 575 ağır hasarlı, 3 bin 783 yıkık, 1860 acil yıkılacak binanın tespiti yapıldı. Buna göre Gaziantep’te toplam 26 bin 471 bina orta hasarlı, ağır hasarlı, yıkık ve acil yıkılacak durumda olduğu tespit edildi.
GÜÇLENDİRME YERİNE YIKIM!
Bir programa katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta hasarlı binaların da ağır hasarlı olarak kabul edileceğini, güçlendirme yapılmayacağı ve yıkılacağını açıkladı. Bakan Kurum’un bu açıklamasının ardından Gaziantep Valisi Davut Gül’den de açıklamalarda bulundu.
26 BİN KONUT YIKILACAK!
Gaziantep’te orta hasarlı olarak tespiti yapılan 6 bin konut da yıkılacak. Bu karar ile birlikte kentte yıkılacak konut sayısı 23 bin 471’e yükseldi
Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir?
Bu konuda eğitim almış, inşaat mühendisi ve mimarlardan oluşan uzman teknik ekipler binaları detaylı bir şekilde yerinde incelemektedirler. Teknik ekipler binaların depremden kaynaklı hasarlarını dikkate alarak binalara hasar derecelendirmesi yapmaktadırlar.

Binalar hasar derecesine göre nasıl sınıflandırılıyorlar?
Binalar hasarın boyutuna göre Acil Yıktırılacak Bina, Yıkık, Ağır Hasarlı, Orta Hasarlı, Az Hasarlı ve Hasarsız olmak üzere 6 farklı hasar derecesi ile sınıflandırılmaktadır.
HASARSIZ BİNALAR:
Deprem nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binadır. Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.
AZ HASARLI BİNALAR:
Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.
ORTA HASARLI BİNALAR:
Deprem nedeniyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalardır. Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez. “Orta” hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden ya da güçlendirilmeden yapı kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebilir.
AĞIR HASARLI BİNALAR:
Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmaların olduğu binalardır. “Ağır“ hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü
kaybı ve geri alınamaz hasarları olan binalar olarak tanımlanır.
ACİL YIKILACAK BİNALAR:
Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen veya tamamen yıkıldığı binalardır. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemez.