Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerini komuta eden Çankaya, Ankara'daki en üst düzey askerî birimdir. Genelkurmay Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 117. Maddesi gereğince Türk Silahlı Kuvvetlerinin komutanı olarak Cumhurbaşkanı tarafından atanır ve savaş zamanında Başkomutanlık görevlerini Cumhurbaşkanlığı namına yerine getirir. Görevlerinden dolayı Millî Savunma Bakanlığına karşı sorumludur. Genelkurmay Başkanlığı binası, 29 Ekim 1931'de (Cumhuriyetin 8. yılında) Atatürk'ün katıldığı bir törenle açılmıştır. Mevcut Genelkurmay Başkanı, 9 Temmuz 2018'den beri Orgeneral Yaşar Güler'dir.
Görevleri
Genelkurmay Başkanı, Silahlı Kuvvetler Komutanıdır ve şu görevleri yerine getirir: Savaşta Başkomutanlık görevini Cumhurbaşkanı adına yerine getirme, Silahlı Kuvvetlerin savaşa hazırlanmasında personel, istihbarat, harekât, teşkilat ve eğitim hizmetlerine ilişkin ilke, öncelikler ve ana programların tespiti, Yapılacak uluslararası anlaşma ve antlaşmaların askerî yönlerinin tayininde ve uygulama esaslarının tespitinde mütalaa verme; gerektiğinde bu toplantılara katılma veya temsilci gönderme
Görev süresi
Genelkurmay Başkanlarının görev süresi normal şartlarda 4 yıldır ancak bu süre birer yıllık sürelerle Cumhurbaşkanınca yaş haddine kadar uzatılabilir.
Kara Harp Okulu, 1962 ayaklanması ile 1963 ayaklanmasına katıldığı için 1963 ve 1964 yıllarında mezun verememiştir. Bunun etkisi de 2000'li yıllardaki komuta kademesine yansımış, komutanlar yaş haddine takıldığı için görevlerinde daha kısa kalmışlardır. Genelkurmay Başkanlığını Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ iki sene yürütmüştür. Sonraki Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, görevini üç yıl boyunca sürdürecek ve 2013'ten sonra yaş haddi sorunu ortadan kalkacaktı ancak Orgeneral Işık Koşaner Balyoz darbe planı tutuklamalarına karşı tepki göstermek için 29 Temmuz 2011 tarihinde üç gün sonra yapılacak Türk Silahlı Kuvvetleri Yüksek Askerî Şûra öncesi görevli tüm kuvvet komutanları ile birlikte istifa etti. Aynı gün tüm kuvvet komutanlarının istifası üzerine en kıdemli Orgeneral Necdet Özel önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanvekilliğine, 4 Ağustos 2011 tarihinde de asaleten Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı. Orgeneral Necdet Özel'in emekli olmasının ardından 4 Ağustos 2015 tarihinde toplanan Yüksek Askerî Şûra'da Orgeneral Hulusi Akar Genelkurmay Başkanı oldu. 2018 yılında Cumhurbaşkanı Kararı ile Genelkurmay Başkanlığına, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler atandı. Normal şartlarda Güler'in 30 Ağustos 2022 tarihinde dolan görev süresi, Resmî Gazete'de yayınlanan atama kararı[ ile Cumhurbaşkanı tarafından 30 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Orgeneral Yaşar Güler kimdir?
Bayburtlu bir ailenin çocuğu olarak 18 Eylül 1954 tarihinde Ardahan'da doğdu. 1971'de Kuleli Askerî Lisesinden, 1974'te Kara Harp Okulundan muhabere teğmen rütbesiyle, 1975 yılında Muhabere Okulu ve Eğitim Merkezinden mezun oldu. 1984 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı muhabere birliklerinde takım ve bölük komutanlığı yaptı. 1986 yılında Kara Harp Akademisinden mezun olarak kurmay subay oldu. Kurmay subay olarak çeşitli karargâhlarda plan subaylığı ve şube müdürlüğü görevlerini yürüttü. Silopi'de İç Güvenlik Tabur Komutanlığı, Bosna-Hersek Türk Görev Kuvveti Komutanı Piyade Kurmay Albay Hulusi Akar'ın yardımcılığı, Başbakanlık Askerî Danışmanlığı'nda Proje Subaylığı, NATO Güney Bölge Komutanlığında (Napoli/İtalya) Muhabere Başkan Yardımcılığı, TSK Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Genelkurmay Tatbikatlar Şube Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

2001 yılında tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede sırasıyla 10. Piyade Tugay Komutanlığı ve Genelkurmay MEBS Plan ve Koordinasyon Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2005 yılında tümgeneral rütbesine terfi ederek sırasıyla MEBS Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Genelkurmay Eğitim Daire Başkanlığı görevlerini icra etti.
2009 yılında korgeneral rütbesine terfi etti ve bu rütbede sırasıyla Harita Genel Komutanlığı, 4. Kolordu Komutanlığı ve Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı yaptı. Hava saldırısıyla 34 sivilin PKK terör örgütü üyesi sanılarak öldürüldüğü Roboski Katliamı sırasında Genelkurmay İstihbarat Başkanı'ydı.
2013 yılında orgeneral rütbesine terfi ederek Genelkurmay II. Başkanlığına atandı.
Suriye ses kaydı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Suriye İç Savaşı hakkında yaptığı bir görüşme internete YouTube aracılığıyla sızdı. Bunun üzerine Türkiye, YouTube'a erişim engeli koydu. Görüşmede geçen Fidan'ın söylediği Gerekirse Suriye'ye dört adam gönderirim. Türkiye'ye 8 füze attırır savaş gerekçesi üretirim, Süleyman Şah Türbesi'ne de saldırtırız. sözleri ve Güler'in Yani bu silahlı kuvvetler her dönemde sizlere lazım olan bir tool. sözleri dikkat çekti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Dışişleri Bakanlığı, görüşmenin sızdırılmasını "alçakça bir saldırı" olarak niteledi ve şöyle dedi: Bu olay, ülkemizin karşı karşıya bulunduğu siber ve elektronik saldırı tehditlerinin boyutunu gözler önüne sermektedir. Bunu yapan ihanet şebekeleri devletimizin ve milletimizin düşmanlarıdır. Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili Umut Oran, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na görüşmede geçen sözlerle ilgili soru önergesi verdi.
15 Temmuz Darbe Girişiminden sonra itirafçı olan Genelkurmay Başkanının emir subayı Yarbay Levent Türkkan, FETÖ mensubu olduğunu ve ses kayıt cihazını Yaşar Güler'in emir subayı olan ve darbe girişimi sırasında Güler'i derdest eden Binbaşı Mehmet Akkurt'un yerleştirdiğini itiraf etti.
15 Temmuz darbe girişimi
15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığında bulunan Yaşar Güler'in makam odasına giren darbeci askerler kendisini derdest edip ellerini arkadan bağladı, kafasına ise gözlerini kapatacak şekilde bere geçirdi. Derdest eden askerler arasında emir subayı Mehmet Akkurt da vardı. Güler; Akkurt'un kendisine alaycı bir tavırla "Komutanım merak etmeyin bu bir tatbikat" dediğini ifade etmektedir. Daha sonra bir helikopter vasıtasıyla zorla Akıncı Hava Üssü'ne götürüldü.
15 Temmuz darbe girişimi sonrası 28 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen Yüksek Askerî Şûra toplantısında alınan karar uyarınca Jandarma Genel Komutanlığı görevine getirildi. 2 Ağustos 2017 tarihinde gerçekleşen Yüksek Askerî Şûra toplantısında alınan kararla Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine getirildi. Böylece Güler, Cevdet Sunay ve Hulusi Akar'ın ardından ordu komutanlığı yapmadan Kara Kuvvetleri Komutanı olan üçüncü isim oldu.
9 Temmuz 2018 tarihinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Millî Savunma Bakanı olarak atanması sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı görevine getirildi.15 Temmuz 2018'de Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ayrı ayrı Millî Savunma Bakanlığına bağlandı. Böylece Genelkurmay'a doğrudan bağlı bir askerî birim kalmadı ve teoride Genelkurmay Başkanlığı sembolik bir kuruma dönüştü.
Kişisel yaşamı
Demet Güler ile evli olup 1 çocuk babası ve 2 torun sahibidir. İngilizce bilmektedir. Kardeşi Atilla Güler, Haziran 2015 genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Bayburt milletvekili aday adayı oldu ama aday gösterilmedi. Yaşar Güler, Fenerbahçe taraftarıdır.