Türk Dünyası Kültür ve Sanat Festivali Altınköy'de Başladı
Ankara, Türk dünyasının kalbi haline gelerek muhteşem bir kültürel buluşmaya ev sahipliği yapıyor. Başkentin en önemli cazibe merkezlerinden biri olan Altınköy Açık Hava Müzesi, kapılarını bu kez çok daha geniş bir coğrafyanın mirasına açtı. Ankara’nın "2026 Türk Dünyası Turizm Başkenti" ilan edilmesi şerefine hayata geçirilen “Altınköy Türk Dünyası Kültür ve Sanat Festivali”, Türk cumhuriyetlerinden sanatçıları, zanaatkarları ve kültür elçilerini Ankara’da bir araya getirdi. 24 Eylül – 4 Ekim 2026 tarihleri arasında sürecek olan festival, ilk gününden itibaren başkentlilerin ve çevre illerden gelen ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Altındağ Belediyesi ile Kültür ve Yaşayan Miras Derneği’nin (KÜYAM) güçlü iş birliğiyle hazırlanan bu dev organizasyon, sadece bir etkinlik olmanın ötesinde, köklü kardeşlik bağlarını sanatla ve somut olmayan kültürel miras unsurlarıyla yeniden harmanlamayı hedefliyor.
Canlı Eleçek Sarım Ritüeli ve Etnik Defile Büyük Beğeni Topladı
Festivalin en çok konuşulan ve ziyaretçileri adeta zaman yolculuğuna çıkaran bölümü, Kırgız kültürüne ayrılan etkinlikler oldu. Kırgız kadın kimliğinin en güçlü simgelerinden biri olan; yaşamı, doğumu, asaleti ve şefkati temsil eden geleneksel "Eleçek başlıkları" sahneye taşındı. İzleyicilerin hayranlıkla takip ettiği etkinlikte, bu kadim başlığın sahne üzerinde aslına uygun olarak gerçekleştirilen canlı sarım ritüeli büyük bir ilgiyle izlendi.

Hemen ardından gerçekleştirilen etnik kostüm defilesi ise görsel bir şölene dönüştü. Türk dünyasının giyim kültürünü ve motiflerini yansıtan defile sırasında, Kırgız Kaybar Enstrümental Müzik Topluluğu sahne aldı. Topluluğun geleneksel enstrümanlarla sunduğu canlı müzik performansı, Altınköy’ün tarihi atmosferiyle birleşerek kulakların pasını sildi ve konuklara unutulmaz anlar yaşattı.

Başkan Dr. Veysel Tiryaki: "Kadim Kültürümüzü Geleceğe Taşımak En Büyük Görevimiz"
Altınköy Açık Hava Müzesi’nde böylesine geniş çaplı ve anlamlı bir festivale ev sahipliği yapmaktan ötürü duydukları memnuniyeti dile getiren Altındağ Belediye Başkanı Dr. Veysel Tiryaki, Türk dünyasının ortak paydada buluşmasının önemine vurgu yaptı. Kültürel mirasa sahip çıkmanın belediyecilik vizyonlarının temel taşlarından biri olduğunu belirten Başkan Tiryaki, şunları kaydetti:
"Altındağımızda, Türk dünyasının zengin kültürel mirasını sanatla buluşturduğumuz çok özel bir festivale imza atıyoruz. Ankara’mızın 2026 Türk Dünyası Turizm Başkenti ilan edilmesi, bizlere bu alanda çok önemli bir misyon yükledi. KÜYAM iş birliğiyle düzenlediğimiz bu festival sayesinde, kardeş coğrafyaların kültürlerini, sanatlarını ve unutulmaya yüz tutmuş geleneklerini Altınköy’de buluşturuyoruz. Kadim Türk kültürünü yaşamak ve yaşatmak için üstümüze düşen görevi sonuna kadar yapıyoruz. 4 Ekim’e kadar sürecek festivalimizde yöresel kıyafetlerden el sanatlarına, geleneksel başlıklardan kültürel değerlere uzanan, her biri el emeği göz nuru olan birbirinden özel çalışmalar yer alacak."
Ortak köklerin bağını kuvvetlendirmeyi amaçladıklarını belirten Başkan Tiryaki, "Türk dünyasının ortak kültürünü hep birlikte yaşamak ve bu eşsiz mirası gelecek nesillere eksiksiz aktarmak amacıyla düzenlediğimiz bu festivale tüm sanatseverleri, hemşehrilerimizi ve gençlerimizi bekliyoruz" diyerek tüm başkentlileri davet etti.
Ziyaretçileri Neler Bekliyor?
4 Ekim tarihine kadar kapılarını açık tutacak olan festival boyunca Altınköy Açık Hava Müzesi'nde hareketlilik bitmeyecek. Festival alanını ziyaret eden vatandaşlar;
- Farklı Türk topluluklarına ait geleneksel el sanatları stantlarını gezebilecek,
- Yöresel kıyafetlerin ve dokumaların sergilerine katılabilecek,
- Gün boyu sürecek canlı müzik, ritüel ve sahne performanslarını yerinde izleme fırsatı yakalayacaklar.
Kardeş coğrafyaların kokusunu, sesini ve rengini Ankara’ya taşıyan festival, kültür meraklılarını ödüllendirecek zengin bir içerik sunmaya devam ediyor.




