Ankara Barosu, Ankara Valiliği'nin kent genelinde düzenlenen her türlü etkinlik ve eylemi yasaklama kararını İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Baro, söz konusu kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açtı.

"Karar Hukuki Dayanağa Sahip Değil"

Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Kemal Binici, mahkemeye başvuru öncesinde yaptığı açıklamada, valiliğin aldığı kararın tamamen subjektif değerlere dayandığını belirtti. Binici, kararın Anayasa'ya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına aykırı olduğunu vurguladı. Bu gerekçelerle, kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açtıklarını ifade etti.

Ankara Valiliği, şehir genelinde beş gün süreyle tüm gösteri yürüyüşleri, basın açıklamaları, çadır kurma, stant açma, oturma eylemleri, imza kampanyaları ve benzeri etkinliklerin yasaklandığını açıklamıştı. Ayrıca, el ilanı dağıtımı ve pankart/afiş asılması gibi faaliyetlerin de yasaklandığı duyurulmuştu.

Kemal Binici, mahkeme önünde yaptığı açıklamada, "Bu hukuksuz karara karşı durmak için meslektaşlarımızla birlikte buradayız. Mahkeme heyetiyle görüşme yapacağız ve bir an önce yürütmenin durdurulmasına dair karar alınmasını talep edeceğiz" dedi.

Ankara Barosu Genel Sekreteri Elçin Özge Şimşek Çağlayan ise mahkeme heyetiyle yaptıkları görüşmenin ardından, yürütmenin durdurulması için talebin ivedilikle değerlendirilmesini istediklerini söyledi. Çağlayan, dosyanın cuma günü öğleden sonrasına kalmış olmasının bir talihsizlik olduğunu ancak dosyanın incelemeye alınacağı bilgisini aldıklarını belirtti. Özge Şimşek Çağlayan, "Umarım kısa süre içinde sonuç alırız. Özellikle cumartesi ve pazar günü yapılacak etkinlikler açısından bu karar oldukça önemli" ifadelerini kullandı.

Aaa