Ankara, ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmeyen bir şehirdir. Ancak, Kurtuluş Savaşı'nın başlaması ve Atatürk'ün 27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelmesiyle gerçek değeri ortaya çıkmıştır.
Cumhuriyetin ilanından önce, Ankara Kalesi ve eteklerinde ve ulus çevresinde yer alan küçük bir beldeydi ve yaklaşık 20.000 kişilik bir nüfusa sahipti.
Bugün, Ankara'nın en modern bölgesini oluşturan Çankaya ilçesi sınırları içinde yer alan kısım, o zamanlar bağ ve bahçelerden oluşuyordu. İlçenin merkezi olan Yenişehir semti ise, 60 yıl önce İncesu Deresi'nin baskınlarına uğramış basık bir ovaydı. Ancak, Cumhuriyetin ilanının ardından, ilçede yoğun bir yerleşim hareketi yaşandı ve modern yapılar inşa edildi. Bakanlıklar semtinde yer alan büyük binalar, bu dönemin ilk yapıları arasında yer alır.
Ankara'nın hızlı şehirleşmesi sonucu, 9 Haziran 1936'da 330 sayılı Yasa ile Çankaya ilçesi haline getirildi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin üst yönetim idare binaları bu ilçe sınırları içinde yer almaktadır.
Ankara, engebeli bir araziye yerleşmiştir ve deniz seviyesinden yaklaşık 870 metre yüksekliktedir. İlçenin önemli dağları doğu yönünde yer alır. Elmadağ'ın Çaldağ Tepesi gibi zirvesi 1800 metreyi bulan dağlar ilçenin doğusunu kaplarken, kuzey ve batısını Ankara Ovası'nın düzlükleri oluşturur. Atatürk Orman Çiftliği gibi yerler de bu ovada bulunmaktadır. Namık Kemal Mahallesi'ndeki Kaymakamlık binası ve eski kütüphane binaları da şehrin tarihi yapıları arasındadır.
Kayaş Vadisi, ilçenin kuzeydoğusunda yer alır ve Hatip Çayı'nı içerir. Vadide, Dikmen Vadisi ve Portakal Çiçeği Vadisi gibi yeni projelerle ilçenin ticaret, turizm ve kültür merkezi olması için çalışmalar yapılmaktadır. Bu düzlüklerde, önceden akarsu yatağı olan dereler bulunur. Ancak, suları kurutulmuş çukur alanlara dönüştükleri için, derelerin üzeri kapatılmış ve ıslah edilmiştir. Günümüzde, İncesu Deresi, Bülbül Deresi, Araplar Deresi, Kavaklıdere ve Cevizlidere gibi önemli bulvar ve yolların üzerinden geçen dereler bulunmaktadır. İmrahor Deresi, ilçenin en önemli akarsuyudur ve Kavaklıdere, Küçükesat, Seyranbağları, Topraklı ve Cebeci semtlerinden sonra Altındağ ilçesine geçer, İncesu Çayı ile birleşerek Ankara Çayına karışır. Tek göl olan Eymir Gölü, ilçenin kuzeydoğusunda, Kent merkezine 15 kilometre uzaklıktadır ve Mogan Gölünün kuzeydoğusunda yer alır. Gölün uzunluğu 5 kilometre, eni 300 metre civarındadır ve suyu tatlıdır. Gölde balık üretilmektedir. İlçenin ormanlık alanı, Elmadağ, Eymir Gölü ve Çal Dağı arasında yer alan meşelikler ve Oran şehrindeki ormanlık alandır.
Anıtkabir, Atatürk Müzesi, Pembe Köşk, Zafer Anıtı, Güvenlik Anıtı Güven Park ve TBMM gibi anıt ve binalar, ilçede bulunan eserlerdir ve yakın tarihimizi anlatmaktadır. MTA Genel Müdürlüğü Tabiat Tarihi Müzesi, ODTÜ Arkeoloji Müzesi, Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Anıt Park, Botanik Bahçesi, Abdi İpekçi Parkı, Kurtuluş Parkı, Milli Egemenlik Parkı, Oyuncak Müzesi, Hatti Anıtı ve Atakule, ilçenin diğer turist çekim merkezleridir. İlçede bulunan lokantalar, parklar, çay bahçeleri, sinema ve tiyatro salonları turistlerin aradığı her imkânı sağlayabilecek kapasiteye sahiptir. Uluslararası film, müzik ve tiyatro festivalleri her yıl düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Ahlatlıbel Spor ve Eğlence Merkezi ve Eymir Gölü de ilçenin diğer turistik yerleridir.