Sincan'da ilk yerleşim merkezinin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir.

Ancak, 17. yüzyıl arşiv kayıtlarında Sincan adıyla bir köy olarak geçmektedir. Yörede ilk tren istasyonu 31 Aralık 1982 tarihinde kurulmuştur. Cumhuriyetin ilk yıllarında, sadece 28 evden oluşan küçük bir yerleşim birimi olan Sincan, 1956 yılına kadar Etimesgut ilçesine bağlı bir köy olarak kalmıştır. 1956 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş ve bir yıl sonra Yenimahalle ilçesi olarak örgütlenince Etimesgut ilçesinden ayrılmış ve Yenimahalle ilçesine bağlı bir belde haline gelmiştir.

Yenikent Beldesi'nde Zir Vadisi bulunmaktadır. Bir zamanlar 1000 haneden oluşan ve çarşısı, camisi, hamamı bulunan Büyük İstanoz ilçesi, sof işleyerek geçimini sağlamaktaydı. Günümüzde ise tarım ve sebzecilikle kısmen geçimini sağlayan bir yerleşim bölgesidir. Yenikent, özellikle kavun ve karpuzuyla ünlüdür.

Temelli Beldesi, Ankara-Eskişehir yolunun 45. kilometresinde yer alan küçük bir beldedir. Cumhuriyet döneminde Atatürk tarafından planlı bir şekilde kurulan ilk köy olan Temelli, 1925 yılında Bulgaristan ve Romanya'dan gelen göçmenler için seçilmiş bir yerleşim alanıdır. Polatlı ilçesinin ilk kuruluşundaki iki nahiyeden biri olan Samutlu (Temelli) Nahiye Müdürlüğü, 1928 yılında kurulmuştur.

Sincan ilçesi, 1938 yılında 30 hanelik bir köy iken, Atatürk'ün emriyle Romanya'nın Köseabdi bölgesinden Türkiye'ye göç eden 100 hanelik göçmen grubu buraya yerleştirilmiştir. Bu göçmenler beraberinde lale soğanlarını da getirmişlerdir ve lale, bu tarihten itibaren Sincan'ın sembol bitkisi haline gelmiştir. İlk kez 1971 yılında düzenlenen Lale Festivali, o günden bu yana geleneksel hale gelmiştir. Festival programı, çeşitli kültürel etkinlikler, konserler, sergiler, tiyatrolar, yarışmalar ve tanıtım programlarını içermektedir. Lale bitkisi nisan ayında çiçek açar, ancak hava muhalefeti nedeniyle Lale Festivali haziran ayı içinde yapılır.