Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan 4’üncü Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında, banka işlemleri ve telefon aboneliklerinde önemli değişiklikler yapılacak. Yeni düzenlemelerle birlikte, ATM güvenlik kameraları tarafından yüz görüntüsü tespit edilemeyen kişiler artık ATM'lerden para çekemeyecek.

Bilişim Suçlarına Karşı Yeni Önlemler

Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin "Ceza Adalet Sisteminin Etkinliğinin Artırılması" başlığı altında yer alan düzenlemeler, banka ve finans kuruluşlarının görev ve yetkilerini genişletmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda, bilişim suçlarıyla daha etkili mücadele edilebilmesi için yeni yükümlülükler getirilecek. Bankacılık ve bilişim sistemleri üzerinden işlenen dolandırıcılık ve hırsızlık gibi suçlara karşı alınacak önlemler arasında el koyma ve müsadere işlemlerinin hızlandırılması da bulunuyor.

Çipli Kimlik Olmadan Hesap Açmak Mümkün Olmayacak

Adalet Bakanlığı'nın açıklamasına göre, yargısal süreçlerde talep edilen bilgi ve belgelerin 10 gün içinde iletilmemesi durumunda, ilgili banka ve finans kuruluşlarına idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, suç unsuru taşıyan hesapların belirli bir süre askıya alınması ve suça konu menfaatin doğrudan mağdura iade edilmesi mümkün hale gelecek. Yeni düzenlemeyle birlikte, banka ve elektronik ödeme kuruluşlarında çipli kimlik belgesi doğrulanmadan hesap açılması artık mümkün olmayacak.

ATM Güvenlik Kameraları ve Kayıt Süresi

Yeni değişiklikler kapsamında, ATM güvenlik kameralarının kaydettiği görüntüler en az iki yıl süreyle saklanacak. Güvenlik kameraları tarafından yüzü tespit edilemeyen kişiler ATM cihazlarından işlem yapamayacak. Bu uygulama, kimlik doğrulama sistemlerini güçlendirerek sahte kimlik kullanımını ve ATM dolandırıcılıklarını önlemeyi hedefliyor.

Telefon Aboneliklerinde Sıkı Denetim

Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde, telefon abonelikleri de yeni kurallara bağlanacak. Açıklamaya göre, abonelik oluşturulurken kimlik doğrulama yöntemleri daha sıkı bir şekilde uygulanacak. Tüm telefon abonelik kayıtları güncellenecek ve belirlenen süre içinde güncellenmeyen hatlar kapatılacak.

Vatandaşlar en fazla üç, yabancı uyruklular ise en fazla bir mobil haberleşme hattına sahip olabilecek. Dolandırıcılık amacıyla kullanıldığı tespit edilen telefon hatlarının bağlantısı kesilebilecek. Ayrıca, yürütülen soruşturma veya kovuşturma kapsamında talep edilen bilgi veya belgelerin 10 gün içinde iletilmemesi durumunda, operatör şirketlere idari para cezası uygulanacak.