Ankara'da Kavaklıdere mahallesinde yer alan Kuğulu Park, Tunalı Hilmi Caddesi, Atatürk Bulvarı ve Polonya Caddesi arasında yer alır. Havuzunda, kuğular, kazlar ve ördekler bulunur.

Ankara’nın sevilen mekânı olan Kuğulu Park, güzel görünümü, keyifli atmosferi ve açık hava aktiviteleri için popüler bir mekândır. Parkta çocuklar için oyun alanları, koşu yolları, bisiklet yolları ve kuğu ve 24 farklı kuş türü bulunur. Günübirlik tatilciler, parkta yürüyüş yapmak, dinlenmek, kitap okumak veya sosyalleşmek için ideal bir yerdir. Park ayrıca, şehir içinde huzur bulmak isteyenler için mükemmel bir seçenek sunar.
ANKARA KUĞULU PARK’IN TARİHİ
Kuğulu Parkın bulunduğu arazi, eski adıyla Kavaklıdere mahallesindeki kavaklarla kaplı ve dere geçen bir araziydi. Mahalle, Tunalı Hilmi Caddesi ile birlikte adını bu dere ve kavaklarından alır. Arazinin güneyinde Polonya Sefaretinin bahçeleri, kuzeyinde ise Cenap And'ın Sevda ve Cenap And Evi bulunur. 1958 yılında Ankara Belediyesi tarafından park haline getirilen bu arazi, Kavaklıdere'deki gölet ve çevresini kapsar.
1957 yılında Atatürk Bulvarı'nın genişletilmesi amacıyla Polonya Sefareti topraklarından bir kısmı alındı ve 1964 yılında bu kaybın tazmini için Polonya Sefareti'ne bitişik olan başka topraklar, dahil Kuğulu Park'ın bir kısmı, sefaret tarafından verildi.
Kuğulu Park, başlangıçta halk tarafından fazla ilgi görmeyen bir yerdi. Ancak Vedat Dalokay'ın belediye başkanlığı döneminde (1973-77) yeniden düzenlenince popüler bir yer haline geldi. Parkın adı, Viyana Belediyesi tarafından hediye edilen beyaz kuğulardan gelir. Üç tane kuğu daha sonra Seymenler Parkı'na nakledildi. Bu kuğular daha sonra Kuğulu Park'a geri dönmek için uçarken yüksek binalara veya ağaçlara çarpmak sonucu öldüler. Parkta bulunan kara kuğular (Cygnus atratus) Çin hükümetinin hediyeleridir ve Pekin'den gelmişlerdir.
Kuğulu Park'ta, parkın simgesi olan kuğuların yanı sıra 24 farklı kuş türü bulunmaktadır. Aynı zamanda doğal bitkiler arasında kavak, leylak, erguvan ve çeşitli çalı grupları bulunmaktadır ve bu bitkiler mevsimlik çiçeklerle birlikte yer almaktadır. Haftanın 7 günü 24 saat boyunca açıktır.
Parkı ziyaret etmek isteyenler için adres: Çankaya Kuğulu, Park, 06690 Çankaya/Ankara