Farklı kesimlerden 14 yazarın bir araya gelmesiyle 7 Ağustos 1978’de kurulan 45 yıldır ülkemizin kültürüne sanatına hizmet eden Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşunun 45. Yılını kutluyor.
45. Yılını kutlayan Türkiye Yazarlar Birliği başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan bir mesaj yayınladı.
Arıcan, “başta kurucu ve şeref başkanımız, bu kutlu davaya ilk günkü heyecanı ile hâlâ omuz veren değerli ağabeyimiz, D. Mehmet Doğan başta olmak üzere; geçmişte sorumluluk üstlenmiş tüm genel başkanlarımıza, yönetim kurulu üyelerimize ve üyelerimize şükranlarımı sunuyorum. 44 ncü yılını bitirip 45 nci yılına giren TYB’nin büyük şehirlerimizdeki 15 şubesi, 7 temsilciliği, şair, yazar, ilim ve fikir adamlarından oluşan 2.500 üyesiyle alanında temsil gücü yüksek bir kuruluştur. Yüzyıllar boyunca milletimize kimlik ve aidiyet kazandıran kültürümüz, sanatımız, dilimiz, edebiyatımızla ilgili yaşatıcı faaliyetler yaparak, bu mirası bize bırakan geçmiş büyüklerimiz ve yaşayan değerlerimizi korumak, gündemde tutmak sorumluluğunu üstlendik.” dedi.

Kültürün, sanatın ve edebiyatın bir toplumun manevi cephesinin güçlendirilmesindeki rolünü bilerek çalışmalarımızı yürüttüklerini ifade eden Arıcan, “ Bu anlayış ve niyetle; kadim medeniyet mirasımızın ihyası ve günümüz imkanlarıyla daha güçlü şekilde yeniden inşasına katkı sağlamak amacıyla, 45 yılın hiçbir yılını hiçbir ayını heba etmeden; kültürümüzü, sanatımızı, edebiyatımızı, değerlerimizi, düşünce hayatımızı zenginleştirmek için çaba gösterdik. Bütün çalışmalarımızda, faaliyetlerimizde sürekliliği gözettik. Sıradanlığa düşmeden ufuk açıcı, örnek teşkil eden faaliyetler yaptık. Türkiye’nin kültür ve sanat alanının tanziminde sağduyuyu, zevki selimi temsil ettik. Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları değerlendirmemiz ödül doğuran bir ödullendirme olarak kitlelere mal oldu. Türkiye’nin tek kültür ve sanat yıllığını 1984’ten beri yayınlıyoruz.” İfadelerine yer verdi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine kadar bütün gönül coğrafyasında gerçekleştirdirilen faaliyetlerin kültür hayatının tamamında hissedildiğini görerek bahtiyar olduklarını aktaran Türkiye Yazarlar Birliği başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, “Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni, “Yazar Okulu”, “Milletler Arası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi”, “Tarihi Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni”, “Ahlâk Şurası”, Edebiyat Festivali, Temel Medin Okumaları, “Genç Yazarlar Kurultayı”, “Korsan Yayınla Mücadele Çalıştayı”, “Yaşayan Yazarlara Saygı toplantıları”, “Türkçe Şûrası”, “Kültür Kervanları”, İstiklâl Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’u anma faaliyetleri başta olmak üzere ülkemiz için çok yararlı ve öncü çalışmalarımız devam ediyor. 45 yıl içinde, ecdadımızın gittiği her yerde; Balkanlardan Kafkaslara, Ortadoğu’dan Türkistan’a, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine kadar bütün gönül coğrafyamızda gerçekleştirdiğimiz bu faaliyetlerin kültür hayatımızın tamamında hissedildiğini görmek bizleri de bahtiyar etmektedir. Gençlerle ilgili kültür sanat ve edebiyat çalışmalarının geleceğe yapılacak en büyük yatırımlardan olduğuna inanıyoruz. Gençleri kültür, sanat ve edebiyat çalışmalarına dahil etmek için oluşturduğumuz “TYB Gençlik Birimi” seminer, konferans, söyleşi ve etkinlikleriyle çalışmalarını sürdürüyor. Görüldüğü üzere, Birlik kamu yararına üstlendiği görevleri yerine getirirken kültür, sanat, edebiyat alanının sahipsiz ve savunmasız olmadığının mücadelesini vermektedir.” diyerek sözlerine ekledi.
Bundan sonra da aynı inanç, heyecan ve kararlılıkla; “Milli bir hassasiyetle” son derece zengin ve yoğun faaliyetlerle, ülkemize ve milli kültürümüze hizmet etmenin çabası içinde olacaklarını ifade eden Arıcan, TYB’nin bugünlere gelmesinde emeği geçen, faaliyetlere katkı ve katılım sağlayan kültür hayatının bütün taraflarına, yazarlara, sanatçılara, akademisyenlere, ilim adamlarına, iş birliği yaptıkları üniversite ve yerel yöneticilere, şube başkanlarına temsilcilerine, münevverlerine teşekkürlerini aktardı.
Türkiye Yazarlar Birliği’nin kurumları ve markalaşmış faaliyetleri ise şu şekilde
(Rakamlar ulaşılan yılı göstermektedir)
Türkiye Yazarlar Birliği / 45
Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı /31
Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi /18
Yazar Yayınları /15
Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı /39
Yılın, Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Değerlendiresi /44
Mehmet Âkif Anmaları (27 Aralık) / 45
Yazar Okulu / 23
Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni / 30
İstiklal Marşı Günü ( 12 Mart) /44
Mehmet Âkif Bilgi Şöleni / 17
Temel Metin Okumaları / 24
Mesnevi dersleri / 24
Türkiye Kültür ve Sanat Bülteni / 33
Türkiye Ahlâk Şûrası /14
Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi /14
Tarihi Roman ve Romanda Tarih Sempozyumu / 20
Selçuklu ve Osmanlı Şehirlerine Seyahat/ 20
İstanbul Edebiyat Festivali /14
TYB Akademi Dergisi /14
Genç Yazarlar Kurultayı /7
Mevlana ve Mevlevilik Etkinlikleri /22
Türkçe Şûrası /1
Korsan Kitapla Mücadele Çalıştayı/ 7
Kırıklar Meclisi / 4
Yaşayan Yazarlara Saygı / 17
Uluslararası Arapça Kitap ve Kültür Günleri / 7
Cahit Zarifoğlu Çocuk Şenliği / 19
Mevlana Şiir Şöleni ve Şiir Atölyeleri / 14