Başkent Ankara'nın birçok tarihi ve kültürel değeri vardır.
Ankara'nın belli başlı tarihi ve kültürel değerlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Seymenlik Geleneği: Seğmenlik/seymenlik, aralarında yaşa bağlı bir hiyerarşi bulunan ve bununla sosyal ilişkilerini düzenleyen Ankara'ya özgü bir tür sosyal organizasyon geleneğidir.

Ahilik Geleneği: Ahilik, eski Türk medeniyet unsurlarının İslamiyet ve bu kanaldan fütüvvet değerleriyle uyumlu kaynaşması neticesinde kurulan esnaf, sanatkâr ve üretici birliklerini ve bu birliklerin tatbik ettikleri ahlaki, siyasi, iktisadi, felsefi duygu ve prensiplerin adıdır.

Nallıhan İğne Oyaları: İğne Oyası, iğneyle değişik biçimli veya düğümlü ilmekler oluşturularak ve bunlar birleştirilerek yapılan üç boyutlu bir el işidir. Nallıhan İğne Oyası'nın en önemli özelliği ipin bükülmesi tekniğinin kullanılması ve kökün hiçbir zaman tülbent ya da kumaş üzerine yapılmamasıdır.

Gümüş İşlemeciliği ( Telkari Sanatı ): Gümüş ve altın işlemeciliği alanlarında estetik özelliklerin ve emeğin ön plana çıktığı çok değerli ürünler yapılmış ve yapılmaktadır.

Bağlama Yapımı: Bağlama Anadolu insanının kültürel birikimini, duygularını, düşüncelerini, yalın ve çarpıcı yönleri ile bünyesinde taşıyan, temel bir halk sazıdır.

Ankara Güvey Görme Geleneğinde Höşmerim: Höşmerim tatlısı ev ortamında, geleneksel törenlerde, özellikle Ankara'da güvey görme esnasında, misafir ağırlamada veya yemek öğünlerinde tatlı olarak az miktarlarda üretilmektedir.

Ankara'da Tiftik Üretimi ve Geleneksel Sof Dokumacılığı: Sof dokumaları Ankara ili ve İç Anadolu Bölgesi'ne özgü geleneksel dokumalardandır. Ankara merkezli olarak tiftik ve sof konusunda araştırmalar yapmak ve sof kumaşının tanıtımını sağlamak amacıyla “Tiftik ve Sof Araştırma ve Geliştirme Derneği” kurulmuştur.

Ankara Tarihi Hamamları ve Hamam Kültürü: Temizlenme ihtiyacını gideren hamamlar Ankara’nın önemli kültürlerinden biridir.

Ankara’da bulunan tarihi hamamlar
Eynebey Hamamı Ulus/Ankara,
Karacabey Hamamı Hamamönü/Ankara
Şengül Hamamı Ulus/Ankara
Paşa Hamamı Müzesi Beypazarı/Ankara
Havuzlu Hamam Ayaş/Ankara
Geleneksel Mangala Oyunu: Ankara’nın geleneksel oyunlarından biridir. Arapça aktarma, taşıma Türkçede ise nakletme anlamına gelmektedir.

Geleneksel Beştaş Oyunu: Beştaş, en az iki kişi ve beş küçük taşla oynanan bir çocuk oyunudur. Taşlar, bir avucun içine hepsinin sığabileceği kadar küçük olmalıdır.

Beypazarı Bürgü Dokuması: Anadolu'nun birçok yöresinde bezayağı tekniği ve çeşitli özellikte ipliklerle yapılan bu dokumalar Beypazarı İlçesi'nde de geçmişten günümüze önemli bir yere sahiptir.
