Duatepe, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde gerçekleştirilen Türk Genel Taarruzu sırasında düşmandan geri alınan ilk tepe olarak tarihe geçmiştir.
Bu olay, düşmanın Ege Denizi'ne kadar takip edildiği ve Türk Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktalarından olan Sakarya Meydan Muharebesi'nin yapıldığı son savunma hattı üzerindedir.
Duatepe, Gazitepe, Türbetepe ve Mangal Dağı gibi tepelerin ağaçlandırılması işlemi gerçekleştirilerek anıt niteliğinde bir yapı oluşturulmuştur. Duatepe Anıtı, Polatlı ilçesinde yer almaktadır ve otopark, bağlantı yolu, yürüme yolu, tören alanı ve anıt bölümlerinden oluşmaktadır.
Anıtın duvarlarında, Duatepe bölgesinde şehit düşen 81 kişinin isimleri pirinç harflerle yazılmıştır. Devlet sanatçısı heykeltıraş Metin Yurdanur'un yaratıcısı olduğu anıt, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Anadolu halkının zafer ve uygarlığa koştuğu coşkulu bir hikayeyi sembolize etmektedir. At üzerindeki Mustafa Kemal figürü ise Türk Milleti'nin önderi olmanın gurur ve mutluluğunu ifade etmektedir.
Duatepe Anıtı, Türk Kurtuluş Savaşı'nda gerçekleşen zaferleri anlatan bir anıttır. Anıtın emir komuta birliğini ve Türk kadınının savaşa katkısını sembolize eden Atatürk, İnönü, Mareşal Fevzi Çakmak ve Halide Edip Adıvar'ın heykelleri yer almaktadır. Anıtta ayrıca, Mustafa Kemal Paşa'nın atından düştükten sonra bile görevini sürdürdüğü ve Türk'ün azim ve kararlılığının bir sembolü haline gelen Gazitepe gibi zaferler anlatılmaktadır.
Anıtta bulunan bayraklar, 38. Alay'ın sancağı ve Türk bayrağını temsil eder. Mustafa Kemal'in şahlanan atının figürü ise çocukların oyuncağıyla oynadıkları mutluluğu ve heyecanı ifade eder. Anıt, 5.377 şehit kanı, dul kalan kadınların, gözyaşlarına boğulan anaların ve yetim çocukların fedakarlıklarıyla yeşeren bir can suyu ile filizlenmiştir. Ziyaretçiler, Atatürk ve yaverinin ovayı izlediği sahneyi, zaferin kazanılmasının ardından gelecek olan bağımsızlık umudunu ve Türk ulusunun kararlılığını yansıtan bu anıtı ziyaret edebilirler.