Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan Arslanhane Camii ya da halk arasındaki adıyla Ahî Şerafeddin Camii, şehrin en eski ve önemli yapılarından biridir.

Ankara Kalesi'nin güney ucunda konumlanmıştır. Caminin yapım tarihi ve kimin adına yaptırıldığı hala tartışmalıdır. Caminin ismi, kuzeydoğusundaki Ahi Şerafeddin Türbesi'nin dış duvarında yer alan aslan heykeli nedeniyle Arslanhane Camii olarak da bilinir.

Arslanhane Camii, Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan ve şehrin en eski ve önemli yapılarından biri olarak kabul edilen bir camidir. Ancak yapım tarihi ve kim tarafından yaptırıldığı konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Caminin batı cephesindeki kırık bir taş parçası üzerinde yer alan kitabede "Esirgeyen Allah'ım, Emir el-merhum Seyfeddin" ifadesi yazılıdır. Bu yazıtın 13. yüzyılın başlarına tarihlenebileceği ve bahsi geçen kişinin I. İzzeddin Keykâvus'un emirlerinden Seyfeddin Ayaba olduğu düşünülmektedir. Ancak bu kitabenin devşirme malzemeden yapıldığı göz önüne alındığında, sadece bir mezar taşı olabileceği ve sonradan getirilip camiye konduğu düşünülmektedir.

Caminin iç mekanında, minberin aynalık kısmında bulunan kitabe ise caminin 1289-1290 yılları arasında Ahi Hüsameddin ve kardeşi Ahi Hasaneddin tarafından inşa ettirildiğini belirtmektedir. Bu kitabe, 80x30 cm boyutlarında olan ve Selçuklu sülüsüyle yazılmıştır. Kitabe, yapının banisi, inşa tarihi ve devrin sultanı hakkında bilgiler verir ve "Bu mübarek cami..." şeklinde başlaması da gerçek inşa kitabesi olduğunu kanıtlar niteliktedir. Cami, kuzeydoğusunda bulunan Ahi Şerafeddin Türbesi'nin dış duvarındaki aslan heykeli nedeniyle halk arasında "Ahî Şerafeddin Camii" olarak da bilinir.