Suluhan, Ankara'nın Ulus semtinde yer alan tarihi bir handır. II. Bayezid dönemi emirlerinden Hasan Paşa tarafından inşa edildiği düşünülen bu iki katlı, iki avlulu kâgir han, 1508-1511 yılları arasında yapılmıştır. Hacı Doğan Mahallesi Tekneciler Sokağı ile Suluhan Sokağı arasında konumlanmıştır ve "Hasanpaşa Hanı" veya "Ankaravî Hanı" olarak da bilinir.

Aşağı Yüz olarak adlandırılan bölgede, Ankara'nın Kaledibi mevkiinde 16. yüzyılda inşa edildi. Yapının inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, vakfiyesi 1508 yılında düzenlenmiş ve 1511'de bir eklenti yapılmış olması nedeniyle 1508-1511 yılları arasında yapıldığı düşünülmektedir.

Daha önce "Hasanpaşa Hanı" olarak bilinen yapı, 1688 tarihli bir kaynakta "Suluhan" olarak adlandırılmıştır. Bu tarihlerde suyun hanın içerisine getirildiği ve birinci avludaki şadırvan ve mescit ile ikinci avludaki hamamın bu dönemden sonra inşa edildiği düşünülmektedir.

Osmanlı döneminde han, kahve ve iplik ticareti için kullanılmıştır. 1929 yılında Balıkpazarı yangınında hasar gören yapı, 1940'larda sadece dış duvarları ayakta kalmıştır.

1950'lere kadar harap halde varlığını sürdüren han, sebze ve meyve satış yeri olarak kullanılmıştır. 1969 yılında yıkılması ve yerine bir işhanı yapılması planlanmış, ancak bu fikirden vazgeçilmiştir.

1984 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, orijinal malzemeler olan moloz taş ve kesme taşla onarılmış ve restore edilerek günümüzdeki halini almıştır.

İki avlulu bir yapı olarak kuzey-güney doğrultusunda uzanır. Hanın girişi, dışarıya doğru çıkıntı yapan, dikdörtgen planlı bir taç kapı niteliğindeki mekandan sağlanır.

Birinci avlu, kuzeyde bulunan kare planlı bir avludur. Avluya bakan cepheler iki katlıdır ve her iki katta da revak arkasında mekanlar bulunur. Alt katta otuz adet mekan, her biri kapı ve pencereyle revaka açılan otuz mekan bulunurken, üst katta otuz iki mekan bulunur. Üst kattaki mekanlar, dış cephede bir pencereyle revaka bir kapı ve pencereyle açılır. Avlunun ortasında bir şadırvan ve şadırvanın dört köşesinde oturan bir mescit yer alır.

Birinci avludan ikinci avluya güney kanadın ortasındaki bir koridorla geçiş sağlanır. İkinci avlunun kuzeybatı köşesinde bir hamam, kuzeydoğu köşesinde ise dikdörtgen planlı bir mekan bulunur. Şadırvan ve mescit ile hamam ve dikdörtgen mekanın birinci avluda sonradan inşa edildiği düşünülmektedir.

İkinci avlunun kanatlarında ahır mekanları yer almaktadır. İki avlulu olması ve ikinci avlunun kanatlarında ahır mekanlarının bulunması, Bursa Koza Hanı ve Edirne Rüstempaşa Kervansarayı gibi yapılarla benzerlik göstermektedir.