Türkiye'nin ilk oyuncak müzesi olan Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi, Prof. Dr. Bekir Onur tarafından 23 Nisan 1990 tarihinde ziyarete açılmıştır.
Müzenin amacı, Türkiye'de hızlı bir değişim süreci içinde kaybolma tehdidi altındaki oyuncakları korumaktır. Bu amaç doğrultusunda müze, oyuncaklar aracılığıyla sanayi tarihi, kültür tarihi, eğitim tarihi ve çocukluk tarihi konularında yapılan araştırmalara destek sağlamaktadır.
Oyuncak müzesi, çeşitli örneklerle geleneksel çocuk oyunları ve oyuncaklarını sergileyen, Türkiye'de çocuk kültürünün bilimsel araştırmalarına hizmet eden bir kuruluştur. Müzede yerli, yabancı, sanayi ürünü ve el yapımı yaklaşık 2 bin oyuncak bulunmaktadır ve koleksiyon beş ana bölümde sergilenmektedir.
1- Geleneksel Oyuncaklar: Sapan, çember, topaç, bez bebek, beşik, yürüteç, Eyüp oyuncakları gibi yerel el yapımı oyuncaklarla ilişkilendirilen bu kategoride yer alır.
2- Fabrikasyon Oyuncaklar: Tahta oyuncaklar, teneke oyuncaklar, kağıt oyuncaklar, plastik oyuncaklar, bebekler ve yumuşak oyuncaklar gibi malzemelerine göre sınıflandırılan sanayi ürünü oyuncaklardır.
3- Yabancı Oyuncaklar: Başka ülkelerden kişisel veya ticari amaçlarla getirilen çeşitli oyuncaklardan oluşur. Müzedeki en eski oyuncaklar (1890) bu kategoriye dahildir.
4- Antik Oyuncaklar: Ülkemizdeki arkeoloji müzelerinde sergilenen antik oyuncakların kopyaları bu müzede bulunur.
5- Yeni Oyuncaklar: Karakter oyuncakları ve popüler kültürün ürettiği oyuncaklar bu kategoride yer alır.
Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi’ne nasıl gidilir?
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Cebeci Yerleşkesi Cemal Gürsel Caddesinde bulunan müzeye cebeci tarafına giden toplu taşıma araçlarıyla ulaşılabilir.