Akyurt ve çevresinde yapılan kazı ve araştırmalar, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

Bu çalışmalar sonucunda bölgenin Hitit çağından bu yana yerleşim alanı olduğu tespit edilmiştir. Akyurt ilçesi ve çevresi, Eski Tunç Çağından 14. yüzyılın başlarına kadar bir yerleşim bölgesi olarak kullanılmıştır. Bu durum, Ankara'ya yakınlığı ve tarihi İpek Yolu'nun bu bölgeden geçmesi ile açıklanabilir.

1402 yılında gerçekleşen Ankara Savaşı, iki büyük Türk hükümdarı Timur ve Yıldırım Beyazıt arasında Çubuk Abat Ovası'nda yapılmıştır. İlçenin tarihi, 13. yüzyıla kadar uzanmaktadır. 1990 yılına kadar, Akyurt ilçesi Çubuk İlçesi'nin bir beldesi olarak kabul edilmekteydi. Ancak 20.05.1990 tarihli 3644 sayılı Kanun ile 15 köy Çubuk İlçesi'nden, 5 köy de Kalecik İlçesi'nden Akyurt'a bağlanarak ilçe statüsüne yükseltilmiştir.

Akyurt ilçesinin eski adı Ravh olarak bilinmekteydi. Bu ismin Rumcadan geldiği tahmin edilmekteyse de anlamı kesin olarak bilinmemektedir. İlçenin adı 1961 yılında Akyurt olarak değiştirilmiştir. İlçeye bağlı Balıkhisar köyüne 1 kilometre uzaklıkta, köyün kuzeydoğusunda, MÖ 3000 yılından itibaren yerleşime sahne olmuş, Eski Tunç Çağı'na ait büyük bir höyük yer almaktadır. Bu bölge, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından 1. derece sit alanı ilan edilmiştir.

Ayrıca, Elecik köyü Kızıleşik mevkiinde yapılan Tümülüs kazısı sonucunda bir mezar odası keşfedilmiştir. Bu odada koku kalıpları, küpeler ve bazı takı eşyaları bulunmuştur.