Tüp bebek tedavisi, infertilite sorunu yaşayan çiftlerin bebek sahibi olmalarına yardımcı olmak için başvurduğu etkili bir yöntemdir. Ancak, tüp bebek tedavisi kadın yaşı göz önünde bulundurulduğunda, kaç yaşına kadar başarılı ile uygulanır? Bu makalede, tüp bebek tedavisinin yaşla ilişkisini ve bu tedavinin avantajlarını ele alacağız.

Tüp Bebek Tedavisi ve Kadın Yaş Faktörü

Kadın yaşı tüp bebekte başarıyı en fazla etkileyen ve yıllar içinde de bu etkisi hiç değişmeyen çok önemli bir faktördür.

Kadın yaşının tüp bebekte başarısını irdeler iken iki faktör değerlendirilmelidir: 1) yumurta sayısı; 2) yumurta kalitesi.

Kadının normal fizyolojisinde doğduktan sonra yeni yumurta yapımı olmaksızın var olan yumurtalık havuzundan sürekli bir tüketim olur. Anne karnında 5. ayda iki yumurtalıkta 7 milyon yumurta var iken, bu sayı doğumda 1 milyon, ilk adet görmede (menarş, 12-13 yaş) 0.7 milyon, 35 yaşında ise 25.000’e düşer. O nedenle yaş ilerledikçe sayısal olarak yumurtalık rezervi azalır.

Yumurtalık rezervi değerlendirmesinde kanda AMH ve vajinal ultrasonografide iki overde antral folikül sayısı ölçümünü kullanmaktayız. İyi yapıldıklarında her iki ölçümün güvenilirlikleri benzerdir.

İkinci husus is yumurtalık kalitesidir. Bir yumurta iki olgunlaşma bölünmesi sonrası 23 kromozom sayısına sahip olur. Birinci veya ikinci olgunlaşma bölünmesinde hata yaptığında sahip olduğu kromozom sayısı eksik (örneğin 22, 21) veya fazla (örneğin 24, 25) olabilmekte ve de sonuç olarak anormal sayıda kromozom içeren sağlıksız yumurta oluşabilmektedir. Sağlıksız yumurta riski 35 yaşında %50, 40 yaşında %70, 42-43 yaşında %85 ve de 45 yaş sonrası neredeyse %100 lere ulaşabilmektedir. Bu nedenle 45 yaş sonrası tüp bebek uygulanmamaktadır.

Sonuç olarak 35 yaş genel olarak üreme kapsamında ileri bayan yaşı olarak kabul edilmektedir. Bu gerçek ile ilgili maalesef bütün dünyada, gelişmiş ülkeler dahil olmak üzere, bir farkındalık problemi vardır. Kadınlar iyi beslendikleri, “kendilerine iyi baktıkları”, spor yaptıkları için doğurganlık potansiyellerinin ileri yaşlarda da korundukları yanlış algısına düşünmektedirler. Halbuki “kontuar” çalışmaktadır….

Bu gerekçe ile 35 ve özellikle 38 yaş sonrasında gebe kalmakta sıkıntı çeken çiftler hızlıca değerlendirilmeli ve de çok da gecikmeden tüp bebek metodlarına başvurmalıdırlar. 38-45 yaş aralığında genetik ayıklamalı tüp bebek metodları da (PGT-A) başarıyı arttırmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinin Avantajları

Tüp bebek tedavisinin birçok avantajı bulunmaktadır ve bu avantajlar çiftlere umut vermektedir. Tüp bebek tedavisinin başlıca avantajları:

Yüksek Başarı Oranları: Tüp bebek tedavisinin başarı oranları gün geçtikçe artmaktadır. Uzmanların deneyimi, teknolojik ilerlemeler ve kişiye özel tedavi planları sayesinde çiftler bebek sahibi olma şansını artırabilirler.

Farklı Yaş Gruplarına Uygunluk: Tüp bebek tedavisi, farklı yaş gruplarındaki çiftlere uygulanabilir. Genç çiftlerden ileri yaşta (45 yaşına kadar) olanlara kadar, uygun tedavi planlaması ile herkes için bir seçenek olabilir.

Kişiye Özel Tedavi: Tüp bebek tedavisi, çiftlerin tıbbi geçmişi, yaşları ve bireysel özelliklerine göre bireyselleştirilebilkir. Bu da tedavinin daha etkili olmasını sağlar.

Ankara'da tüp bebek tedavisi seçenekleri arıyorsanız, uzman bir tüp bebek merkezi ile iletişime geçmek önemlidir. Uzmanlar, size en uygun tedavi planını oluşturmak ve süreci desteklemek için yanınızda olacaktır.