Memleket Parisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, sosyal medya hesabından Konut fiyatlarındaki ve kiralardaki artışın önüne geçilmesine ilişkin yapacakları çalışmaları anlattı. Devletin anayasal görevi vatandaşlarının barınma ihtiyacını karşılamaktır diyen İnce,  Gayrimenkul sektöründeki rantın önüne geçeceğini söyledi. 

Muharrem İnce'nin konuya dair yaptığı açıklamalar şu şekildedir:

"Boş tutulan konutlardan daha fazla emlak vergisi alacağız"

"Devletin anayasal görevi vatandaşlarının barınma ihtiyacını karşılamaktır. Anayasamız diyor ki: Devlet şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözetleyen bir planlama çerçevesinde konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alır. Ayrıca toplu konut teşebbüslerini desrkler. Depremden önce başlayan konut açığı depremle birlikte daha da artmıştır. Geçen yıl 100 bin konut yabancılara satılmıştı o nedenle yabancıya konut satışının acilen durdurulması gerekmektedir. Bu konut fiyatlarındaki ve kiralardaki artışı bir nebze olsun yavaşlatır.  Özellikle konut sıkıntısı çekilen büyük illerde boş tutulan konutları tespit edeceğiz, yapacağımız yasal düzenleme ile boş tutulan konutlardan daha fazla emlak vergisi alacağız. Böylelikle konutların kullanıma arz edilmesini sağlayacağız.

"ikinci konuttan sonraki vergi yükünü artan oranda arttıracağız"

Miras nedeniyle veya herhangi bir sebep ile mahkemelik olmuş ve kullanılmayan konutlar ile ilgili yapılacak yasal düzenleme ile mahkeme süreçleri tamamlanıncaya kadar bunların kullanım hakkını geçici olarak devlete vererek buraları kullanıma açacağız. Yapılacak hızlı yasal düzenleme ile ikinci konuttan sonraki vergi yükünü artan oranda arttıracağız. Bir kişinin onlarca dairesi varsa, bu kişinin ödediği emlek vergisi ile bir tane evi olan kişinin ödediği vergi olamaz. TOKİ asli görevi olan sosyal konut üretimine döndüreceğiz. TOKİ bundan sonra sosyal konut üretiminde sadece barınma ihtiyacını karşılamanın ötesine geçecek, vatandaşların yaşam kalitesini yükseltme amacı ile konut üretecektir.

"Gayrimenkul sektöründeki rantın önüne geçeceğiz"

Türkiye'deki tüm deprem riskli konutların ve kamu yapılarının güçlendirilmesi ve dönüştürülmesini mutlaka başlatacağız. Gayrimenkul sektöründeki rantın önüne geçeceğiz. Konutlar alınıp satılırken ekspertiz yaptırma zorunluluğu getireceğiz. Bu ekspertiz raporunda arabalarda olduğu gibi konutun eksiği gediği varsa alıcıya bildirilecektir. Depreme dayanıklı mı? kolonu kesilmiş mi? bu gibi bilgiler raporda yer alacaktır. Ayrıca ekspertiz evin değerini takdir edecektir. Devletin ve vatandaşın soyulmasının önüne geçecektir. Evi on liradan satılıyor iki liradan gösteriliyor. Arada vergi ödese evin fiyatını o seviyeye çekmeyecekdoğru dürüst vergisini ödese yüzlerce ev sahibi olamayacak bunlarla birlikte, tapu harçlarını yüzde dörtten yüzde bire, gayrimenkul alım satımından elde edilen kazancın gelir vergisini de yüzde ona düşüreceğiz. Taşınma sektöründeki kayıt dışılık en aza indirilecektir" dedi.