Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer ev sahipliğinde TSÜAB geleneksel iftar programı düzenlendi.
TSÜAB'ın geleneksel iftar programı, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer ev sahipliğinde 4 Nisan Perşembe günü Ankara Hakimevi Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirildi. İftar programına, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider de katılım sağladı.
Gençer, tohumculuk sektörünün bir araya geldiği programda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sadece kendi tohumunu üretmekle kalmayıp, tohum ihraç eden ülke konumuna yükseldiğini ve 100'den fazla ülkeye satış yaptığını belirtti.
Gençer, konuşmasının tamamında şu sözleri dile getirdi: "Hepimizin bildiği gibi tarım dün de önemliydi ama bugün daha çok önem kazandı. Ülkelerin, insanlığın geleceği ve güvenliği için tarımın en stratejik alanlardan biri olduğu herkes tarafından kabul edildi. Şimdi ve bundan sonra tarımsal gücü elinde bulunduran ülkeler en güçlü ülkeler arasında olacaktır. Gıda arzı pek çok ülkenin gündeminde. Pandemi, iklim krizi, artan nüfusa karşın azalan tarım alanları ve savaş gibi nedenlerle yapılamayan üretim/ticaret göz önünde bulundurularak ülkelerin tarım politikaları hızla revize ediliyor. Küresel ısınma ve kuraklığın olumsuz etkileri tohumculuk sektöründe dayanıklılık, verimlilik ve kalite arayışını da her geçen gün daha fazla önemli hale getiriyor. Tohumculukta değişen iklim koşulları dikkate alınarak yapılan bitki ıslahı ve çeşit geliştirme çalışmaları gıda güvenliği açısından da büyük önem taşıyor. Ancak bu faaliyetler büyük yatırım gerektiren ve uzun zaman alan çalışmalardır. Bu nedenle öncelikle çeşit geliştirme çalışmaları olmak üzere AR-GE faaliyetlerine ayrılan kaynaklar ve desteklemeler mutlak suretle arttırılmalıdır" açıklamalarında bulundu.
"TÜRKİYE TOHUMCULUK SEKTÖRÜNDE GÜÇLÜ BİR KONUMDA"
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe güçlü bir konumda olduğunu belirten Gençer, "Türkiye’de 2000 yılında 145 bin ton olan sertifikalı tohum üretimi 2023 yılında ise 1 milyon 300 bin ton olmuştur" diyerek konuşmasına şu sözleri de ilave etti:
"2005 yılından itibaren sertifikalı tohumluk kullanan çiftçilerimiz, 2008 yılından itibaren de sertifikalı tohumluk üreticilerimiz desteklenmektedir. Bu desteklemelerin artırılarak devam etmesi tohumculuk sektörünün gelişimine ve buna bağlı olarak bitkisel üretimin artışına fayda sağlayacaktır" açıklamalarında bulundu.
GDO'lu TOHUM ÜRETİMİ VE İHRACATI YASAKLANDI
Gençer, 2010 yılında yürürlüğe giren 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu ile GDO'lu ürünlerin ithalatının ve üretiminin yasaklandığını hatırlatarak, "Sadece hayvan yemi olarak kullanılması için mısır ve soya gibi bazı ürünlerin, izin verilen genleri taşımaları kaydıyla Biyogüvenlik Kurulu kararı ile ithalatı yapılmaktadır. Türkiye'de GDO'lu tohum üretilmesi, GDO'lu tohum ithal edilmesi mümkün değildir." dedi.
Şu ana kadar 400 yerel çeşidin gen bankalarına kazandırıldığını belirten Gençer, İstanbul'un Mayıs 2025'te Dünya Tohumculuk Kongresi'ne ev sahipliği yapacağını ve küresel ölçekte 2 binin üzerinde tohumculuk sektörü paydaşının bu kongreye katılacağını ifade etti.