Van Gölü, denizden yüksekliği 1700 metre, yüzölçümü 3713 kilometrekare ve derinliği 451 metre olan bir doğal güzellik olarak dikkat çekiyor. Özellikle yaz aylarında gölün kıyısında serinlemek için giren çocuklar, gölde geçirilen zaman sonunda saçlarının renginin değiştiğini fark ediyor. Gölün sodalı suyu, saçların rengini açan bir etkiye sahip.

Saç Renklerinde Gözlemlenen Değişiklikler

Yaylıyaka Mahallesi'nde gölde yüzen çocuklar, saçlarının sarardığını belirtiyor. Mahalle sakini Ekrem Tan, gölde yüzen çocukların saçlarının yazın sarardığını ve kışın eski rengini aldığını ifade etti. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Uce Özkol, bu durumun göldeki sodanın ve güneşin bir kombinasyonu olduğunu açıkladı. Özkol, "Sodanın açıcı etkisi, yüksek rakımla birleştiğinde özellikle kumral çocukların saçlarının daha sarı, kızıl saçlı çocukların ise daha kırmızı renkte görünmesine yol açıyor" dedi.

Saç Sararması ve Sağlık Üzerindeki Etkiler

Prof. Dr. Özkol, kış aylarında saçların eski rengine dönmesi ile birlikte önemli olanın vücut sağlığı olduğunu vurguladı. Gölün yüksek rakımı nedeniyle çocukların cilt yanıklarına karşı korunmaları gerektiğini belirten Özkol, "Güneşin etkisiyle deri kanseri riski artabileceğinden, vücutlarının yanmaması için dikkatli olmaları gerekiyor" uyarısında bulundu. Ancak, bölge halkının sarı saçları değerli bulduğunu ve çocukların bu durumdan memnun olduğunu da sözlerine ekledi.

Memnuniyetle Sararan Saçlar

Semih Gök, 11 yaşında bir öğrenci, yaz tatilinde her gün Van Gölü'ne girdiğini ve saçlarının sarardığını belirtti. Gök, "Saçlarımızın sararmasından memnunuz ve bu durumu hoş karşılıyoruz" dedi. Çocukların gölde geçirdiği zaman, hem serinleme hem de estetik bir değişim sağlıyor.