Yeni düzenlemeye göre, yurtdışından gelen ve kıymeti 30 euro'yu geçmeyen eşya ile 1500 euro'yu aşmayan ilaç cinsi eşyaya uygulanacak vergi oranları şu şekilde belirlendi:

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelen ürünler için yüzde 30 vergi,
Diğer ülkelerden gelen ürünler için yüzde 60 vergi.
Ayrıca, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun IV sayılı listesinde yer alan eşyalar için, yukarıdaki oranlara ek olarak yüzde 20 oranında tek ve maktu vergi tahsil edilecek.

Yürürlük Tarihi ve Önceki Düzenleme

Bu yeni düzenleme 15 gün içinde yürürlüğe girecek. Önceki düzenlemede AB'den gelen ürünlerde vergi oranı yüzde 18, diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise yüzde 30 idi. Yapılan değişiklikle, vergi oranlarında yüzde 66 ile yüzde 100 arasında bir artış sağlandı.

30 Euro'yu Aşan Ürünler

30 euro'yu aşan eşya için, gümrük beyanı ve diğer gümrük işlemlerinin tamamlanması gerekecek. Posta idaresi ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen şartları taşıyan hızlı kargo şirketleri, dolaylı temsilci olarak yetkilendirilebilecek. Bu şirketler, gümrük müşaviri çalıştırmak zorunda olacak. Ticaret Bakanlığı, ihracat rejimine konu eşya için miktar veya değer limitlerini on katına kadar artırma yetkisine sahip.

30 Kilogram Kuralı

Satın alınan ürünlerin 30 kilogramı geçmemesi gerektiği belirtiliyor. 30 kilogramı aşan ürünler, ticari kanunlara tabi olacak ve ek olarak yüzde 48 gümrük vergisi uygulanacak.

Hesaplama Örneği

Örneğin, Çin'den alınan 100 liralık bir ürünün gümrük vergisi yüzde 60, Özel Tüketim Vergisi yüzde 20 (bazı ürünler muaf tutulabiliyor) olacak. Gümrük sunum ücreti 22 lira, damga pulu vergisi ise 2.2 lira olarak hesaplanacak. Bu durumda, ürünün gümrük vergisiyle birlikte fiyatı 160 lira, ÖTV ile 192 lira, gümrük sunum ücretiyle 214 lira ve damga vergisiyle birlikte toplam 216.2 lira olacaktır.