- Çevreye Etkisi
*Marmara Denizinin Boğaz girişi bölgesinde Karadeniz kıyısından gelen ve pis su kanallarından dolayı ciddi bir kirlenme söz konusu hatta bu kirlenme oradaki suyun oksijen oranını sıfıra yakın bir hale getirmiş durumda ve tabi devamında balık çeşitliliğinin azaldığı ve İstanbul’un iki yakasını da etkileyecek kükürt bazlı hava kirliliğinin hızla artmasına yol açmış durumda.
* Kanal İstanbul sonrasında bu hızlanma hemen hemen 2 katına çıkacak ve Marmara Denizi kuraklığa doğru büyük bir adım atmış olacak.
*Ayrıca İstanbul’un %20 oranında da su ihtiyacını karşılayan bir göl tehlikeye girmiş olacak. Kanal İstanbul sonrası bu gölün tuzlanma ihtimali oldukça yüksek.
Bunun için yapılmamalı…
2.Boğaz Güvenliği
*Boğazlarda son 3 yıl da 50’ye yakın kaza gerçekleşti. Bu kazaların çoğu Boğazın zikzak şeklinde olmasından dolayı dümen kilitlenmesinden kaynaklandı.
*Kanal İstanbul sonrasında bu güvenliğin artacağı ve kaza oranının azalacağı savunulmakta.
Bunun için yapılmalı…
3. Nüfus Etkisi
* İstanbul’un yaya ve araç trafiği malum. Bunun dışında şehir planlamasında da oldukça sıkıntılar mevcut.
*Kanal İstanbul sonrasında yeni yerleşim yerleri oluşacak. Bu yerleşim yerlerinin de doğal olarak nüfusu arttırıcı bir etki oluşturacaktır. İstanbul’un bu hali bile içler acısıyken böyle bir yükü kaldırması çok mümkün gözükmüyor.
Bunun için yapılmamalı..
4.Geçiş Ücretleri
*Boğazlardan alınan ücretler Türkiye’nin hak ettiği ücretler değil bu kadar hizmete ve can güvenliğine karşı çok komik ücretler alıyoruz. Ayrıca ticarette zaman çok önemli ama mevcut boğaz da aylar süren beklemeler olabiliyor.
*Kanal İstanbul alternatif bir boğaz olacağından dolayı bu ücretlerin hak edilen seviyelere çekilmesi söz konusu ama akla şöyle bir soru geliyor “Daha ucuzu varken niye daha fazla ücret ödeyim?” bunun da cevabını “Zaman” kavramı veriyor. Gemi şirketleri daha az bekleme süresi ile daha fazla ücret ödemeyi kabul edebilirler.
Bunun için yapılmalı…
5.Geçiş Yapacak Ülkeler
*Montrö Boğazlar Sözleşmesi Çanakkale ve İstanbul Boğazı’nı koruyan bir sözleşme dolayısıyla Karadeniz’i de koruyan bir sözleşme yani Karadeniz’de kafasına göre kimse gemi bulunduramaz. Bu konu da şikayetçi tek ülke Amerika.
*ABD’nin donanmasının olmadığı tek deniz Karadeniz. Bu da ABD’yi oldukça tedirgin ediyor. Tüm Dünya’ya hükmetmeye çalışan bir ülke için küçük de olsa bir denize ulaşamaması onu yiyip bitiriyordur belki de.
*Kanal İstanbul ile Amerika eğer Karadeniz’e donanma götürebilirse bu hem Ülkemiz hem Rusya hem de Dünya için iyi sonuçlar doğurmaz.
Bunun için yapılmamalı…
6.Proje Maliyeti ve Getirisi
* Projenin yaklaşık maliyeti 75 Milyar TL. Proje getirisi yıllık 6 Milyar TL. Böyle rakamlara bakınca biraz da ticari düşünülürse karlı bir iş gibi gözüküyor.
*Ama Bakanlığın açıkladığı boğazdan geçen gemi sayılarına bakıldığında ise ;
2017 yılında geçen gemi sayısı 42.978.
2018 yılında bu sayı 41.103.
2019 yılının ilk 9 ayında ise bu sayı 30.352
Dünya ticaretinin teknoloji ile değişmesi sonucu artık denizle ulaşım çok tercih edilmiyor ama hala popüler bir ulaşım aracı..
Bu sayılara bakıldığında beklenen kar gerçekleşmeyebilir.
Bunun için beklenmeli…