Ankara ilinin en az nüfuslu ilçesi olan Evren, eskiden Çıkınağıl olarak bilinir. Güneyde Aksaray'a bağlı Sarıyahşi ilçesi, kuzeyde ve doğuda Kızılırmak Nehri, batıda ise Şereflikoçhisar ilçesiyle çevrilidir.

Evren, Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olup, çeşitli uygarlıkların geçmiş dönemlerde burada yerleşim yerleri kurduğu bir bölgedir. Hititler, Frigler, Persler, Romalılar, Selçuklu Hanedanı, Karahanoğulları ve Osmanlılar bu bölgede tarih boyunca varlık göstermiştir.

Kültür Bakanlığı'nın yaptığı araştırmalar sonucunda Evren'de M.Ö. 2400 yıllarına kadar Tunç Çağı, Demir Çağı ve Roma dönemine ait eserlerin bulunduğu belirlenmiştir. Ayrıca baraj sularının kıyısında yapılan kazılarda tufan dönemine ait olabileceği düşünülen 10 milyon yıllık fosil kalıntıları keşfedilmiş ve çalışmalar halen devam etmektedir.

Evren, Selçuklu ve Osmanlı döneminde Türklerin yerleşim bölgesi olmuş ve aynı zamanda tarihi İpek Yolu üzerinde yer almaktadır.

Günümüzde ilçede yaşayan halkın çoğunluğunun Türkmen boylarından geldiği ve bir araştırmaya göre "Derbent" olarak adlandırıldığı düşünülmektedir.

1963 yılına kadar Çıkınağıl adıyla köy statüsünde olan ilçe, Hirfanlı Baraj Gölü'nün suları altında kalması nedeniyle şu anki konumuna taşınmıştır. 1963 yılında belde olarak Şereflikoçhisar ilçesine bağlı hale gelmiş ve 1982 yılında ismi Evren olarak değiştirilmiştir. 1990 yılında ise ilçe statüsüne dönüşerek 2 Ağustos 1991 tarihinde ilk kaymakam atanmıştır.

Evren, merkez dışında 9 köy ve 5 mahalleden oluşan bir ilçedir. Askeri darbenin ardından 21 Mayıs 1984 tarihinde Çıkınağıl adıyla belde olan yerleşim, "Evren" olarak adlandırılmıştır.

Derbent, sınırda bulunan küçük kaleler, dağ geçitlerinde ve boğazlarda bulunan karakolları ifade eder. Ayrıca iki dağ arasındaki geçit ve boğaz anlamına gelir.