Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine Toplantısı'nın ardından gazeteciler tarafından gelen soruları yanıtladı. Sağlık gündeminde yer alan ve vatandaşlar arasında korku ve panik yaratan kızamık vakası hakkında açıklamalarda bulundu. Son dönemlerde kızamık vakalarında yaşanan artışla ilgili konuşan Koca, herhangi bir salgın durumunun söz konusu olmadığını, durumun kontrol altında olduğunu söyledi. Bakan Koca,  tespit edilen tüm vakalar için gerekli tedavilerin yapıldığını, ayrıca filyasyon çalışmalarını da son derece sıkı şekilde sürdüğünü belirtti. 

Göç nedeniyle birçok ülkede kızamık vakalarının arttığını belirten Koca, "Bizde de bölgesel, İstanbul ağırlıklı olmak üzere vakalar var. Vakaların yüzde 86 İstanbul'da" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 4 bin Suriyeli istihdam edilmesi iddialarına yanıt verdi.

4 bin Suriyeli sağlıkçının istihdam edilmesi durumunun yeniden gündem yapıldığını hatırlatan Bakan Koca, konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Bundan iki yıl önce göç ve sağlık konulu uluslararası bir toplantıdaki sözlerim çarpıtılarak servis edilmiştir. Yabancı misyonlara bilgi vermek üzere, göçmen sağlığıyla ilgili ne yapılması gerektiğini anlattığımız bir konuşmaydı. Biliyorsunuz Göçmen Sağlığı Merkezlerindeki giderler, Avrupa Birliği fonlarından karşılanıyor. Ve Göçmen Sağlığı Merkezleri sadece yabancılara yani ağırlıklı Suriyelilere hizmet ediyor. Çalışanları da biz bir eğitimden geçirerek, Suriyeli vatandaşlardan seçerek, orada geçici süreyle sözleşmeli istihdam ediyoruz. Ve o parayı da Avrupa Birliği fonlarından ödüyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kaynaklarından, Suriyeli doktor veya hemşireye herhangi bir ücret ödenmesi söz konusu değil

Yani Türkiye Cumhuriyeti’nin kaynaklarından, Suriyeli çalışan herhangi bir doktor veya hemşireye herhangi bir ücret ödenmesi söz konusu dahi değil. Üstelik biz Suriyeli olan sağlık çalışanıyla, göçmenlere sağlık hizmeti vererek üzerimizdeki yükü hafifletmiş oluyoruz. Avrupa Birliği fonundan da bunun giderlerini karşılıyoruz. Bu da yabancılara, Avrupa Birliği misyonlarına özellikle anlatılmaya çalışıldı. Bizim üzerimizdeki bu yükü, sağlık hizmetini bu şekilde yaparak, sistemi iyileştirdiğimizi anlatıyoruz. İki yıl önce yapılmış bir açıklamanın sanki 4 bin Suriye’li sağlıkçının bugün istihdam edilmiş gibi gündeme getirilmesi de manidar. Onu da sizlerin yorumuna bırakıyorum.”