Akciğer kanseri en ölümcül türler arasında yer alıyor. Bu hastalıktan her yıl 1,8 milyon kişi hayatını kaybediyor. Koronavirüs aşısıyla tüm dünyada yıldızı parlayan Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortakları olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech, akciğer kanserine karşı aşı geliştirdi.
"Çığır açıcı"
mRNA temelli aşı, milyonlarca hayatı kurtarabilme potansiyeli taşıyor. Bu yüzden ‘çığır açıcı’ olarak niteleniyor. BioNTech, ilk akciğer kanseri aşısının insanlar üzerindeki denemelerini izin süreçlerini tamamlayarak başlattı. Faz 1 klinik denemeleri 34 merkezde başladı. Faz 1 klinik deneme, BNT116'nın insanlardaki ilk çalışması olacak. İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye dahil olmak üzere yedi ülkede 34 araştırma merkezinde aşı denenecek.
130 hastada denenecek
Denemelere, cerrahi veya radyoterapi öncesi erken evreden ileri evre hastalık veya nükseden kanser vakaları katılacak. Aşı, yaklaşık 130 hasta üzerinde denenecek.
Akciğer Kanseri Aşısı da mRNA kullanıyor
Covid-19 aşılarına benzer şekilde akciğer kanseri aşısı da mRNA (mesajcı RNA) kullanıyor. Bağışıklık sistemine KHDAK’ten alınan tümör belirteçlerini sunan aşı içeriği, vücudu kanser hücreleriyle savaşması için hazırlıyor.
Sağlıklı hücrelere zarar vermiyor
Bu yöntemle, sağlıklı hücrelere zarar verilmeden, kişinin bağışıklık tepkisini güçlendiriliyor. Bir başka anlatımla, kemoterapinin aksine daha güvenli bir tedavi süreci ortaya konuyor.
"Çok heyecan verici bir dönem"
İngiltere'deki aşı denemelerini yöneten Prof. Siow Ming Lee, akciğer kanserinin tedavisi açısından "çok heyecan verici bir dönem" ifadesini kullandı. Lee, bu teknolojinin, kanser tedavisinde bir sonraki büyük döneme işaret ettiğini dile getirdi.