Atatürk Üniversitesi’nin Rektörü: “Dünya üniversitesi olma hedefine emin adımlarla yürüyoruz…”

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ile röportaj

- Sayın Prof. Dr. Ömer ÇOMAKLI, öncelikle röportaj talebimi kırmadan kabul ettiğiniz ve zaman ayırdığınız için teşekkürlerimi sunarım.

- Rica ederim. Hoş geldiniz!,.

- Şehla A.: Sn. Rektörüm, Dekan, Rektör yardımcısı, Rektör, Akademisyen … Bu kadar çeşitlilik barındıran özgeçmişinizden kısaca bahs etmek gerekirse, neler söylemek isterseniz?

-REKTÖR PROF. DR. ÖMER ÇOMAKLI: 1962 yılında Erzurum’un Aşkale ilçesinde doğdum. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladım. 1981’de İstanbul Teknik Üniversitesi Sakarya Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünden 1985 yılında mezun oldum. 1986’da Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Termodinamik Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi olarak göreve başladım.

1988 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik-Enerji Anabilim Dalında Yüksek Lisans eğitimini; 1991’de de Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik Anabilim Dalında Doktora eğitimini tamamladıktan sonra aynı yıl Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde Yardımcı Doçent olarak görev yaptım. 1993-1994 yılları arasında ABD Miami Üniversitesinde ilgili bölümde doktora sonrası çalışmalarında misafir araştırmacı olarak bulundum. 1995 yılında Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümüne Doçent, 2002’de Profesör olarak atandım. Aynı bölümde 1991-2016 yılları arasında Anabilim Dalı Başkanlığı, 1994-1998 yılları arasında da Bölüm Başkanlığı yaptım. Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı (2009-2011), Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcılığı (2008-2011) görevlerinde ifa ettim. 2013-2016 yılları arasında ise Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevini yürüttüm. Birçok ulusal ve uluslararası projede yer aldım. Şu ana kadar yayımlanmış 120’ye yakın ulusal ve uluslararası yayın, bildiri ve poster çalışmam bulunmaktadır.

12 Ağustos 2016 tarihinden itibaren de adını taşımaktan gurur duyduğumuz Atatürk Üniversitesi Rektörü olarak görev yapıyorum.

- Şehla A.: Sayın Rektörüm, Atatürk Üniversitesi hakkında bize kısaca bilgi verir misiniz?

- REKTÖR PROF. DR. ÖMER ÇOMAKLI: Ülkenin doğu bölgesinin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkısı olacağı düşünülerek filizlenen, Doğu Üniversitesi fikriyle yeşeren ve bölge halkının özverisiyle şekillenen Atatürk Üniversitesi, ülke yükseköğretimine hizmet etmeye devam etmektedir.

Doğu’nun kalkınmasına öncülük etmesi, Türkiye’yi çağdaş medeniyet seviyesine çıkarması ve bilimin ışığında yürüyecek nesillerin yetişmesine vesile olması amacıyla kurulan Atatürk Üniversitesi, 500 bin örgün ve açıköğretim öğrencisi (https://obs.atauni.edu.tr/moduller/login/istatistik/index), 6 bin akademik ve idari personeli, 23 Fakülte, 1 Yüksekokul, 1 Konservatuvar, 13 Meslek Yüksekokulu, 8 Enstitü (https://atauni.edu.tr/fakulteler) ve 45 Araştırma Merkeziyle (https://atauni.edu.tr/arastirma-merkezleri) başarı hikâyesi yazmayı sürdürmektedir. Ayrıca Türkiye'nin en iyi üniversiteleri arasında yerini almıştır. Bölgede üretimi, tarımı, sanayiyi, hayvancılığı ve turizmi ürettiği bilgi ve yetiştirdiği insan kaynağıyla büyüten ve geliştiren bir anlayışla yoluna devam etmektedir.

- Sayın Rektörüm, Atatürk Üniversitesi Türkiye’nin en çok tercih edilen Üniversitelerinden biri. Durum ve yeterlilikleri düşünüldüğünde, üniversitenizin öğrencilere hangi imkân ve özellikler sunuyor?

-REKTÖR PROF. DR. ÖMER ÇOMAKLI: Doğa dostu bir yaşam vizyonunu benimseyen kampüsümüzde yeşil alanları, geniş botanik/bahçeleri ve birbirinden renkli bisiklet yollarıyla; yılın her mevsiminde yeşilin ve karın harika manzarasını anbean yaşayarak ve birbirinden eğlenceli yaz-kış aktivitelerine katılan öğrencilerimiz eğlenceli vakitler geçiriyorlar.

Öğrencilerimizin ve akademik personelin; eğitim-öğretim, araştırma faaliyetlerini desteklemek, bilgi ve belge ihtiyaçlarını karşılamak hatta çoğunu bağış yoluyla temin ettiğimiz ve 12 bin kitapla hizmet verdiğimiz Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanemiz var.

Belirli periyotlarla yapılan güncel kaynak alımları ve buna mukabil oluşturulan raf uzunluğu sayesinde ülke çapında adeta bir referans kütüphanesi kimliğine kavuşan kütüphanemiz, 7350 m² kapalı alan içerisinde yaklaşık 600 kullanıcıya çalışma imkânı sunmaktadır.

Ayrıca bilgisayar/internet, kantin, kafeterya ve fotokopi hizmetlerinin de verildiği kütüphanemizde, girişteki terminal bilgisayarları sayesinde hızlı bir şekilde katalog taraması yapılırken; self-check (otomatik ödünç/iade) cihazı sayesinde ise ödünç kitap alma işlemi sıra beklemeden ve herhangi bir görevliye ihtiyaç duymadan bizzat kullanıcılar tarafından yapılmaktadır.

Üniversitemizin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı/Beslenme Hizmetleri Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren yemekhanelerimiz, 1 adet merkezi yemekhanesi ve çoğunlukla fakültelerde oluşturduğu 8 farklı yemek salonuyla yaklaşık 10 bin öğrencimize günlük yemek hizmeti vermektedir.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren yurtlarımız, üniversitemizde öğrenim gören öğrencilerimizin genel barınma ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Kantin, merkezi sistem tv yayını, internet ağ erişimi ve ücretsiz çamaşırhane hizmetlerinin verildiği yurtlarımızda, giriş-çıkışlar HGS kart-parmak izi güvenlik taraması sistemleriyle yapılmaktadır.

- Şehla A.: Peki, öğrenciler sportif faaliyetler de yapa biliyorlar mu?

- Tabi ki. Öğrencilerimiz, üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren spor toplulukları, takımları ve kulüpleri aracılığıyla katıldıkları bu faaliyetlerle yaşam boyu spor alışkanlığı kazanmakta ve bu sayede futbol, basketbol, voleybol, bowling, masa tenisi, satranç vb. gibi alanlarda yürütülen birçok müsabakaya katılmaktadırlar.

Üniversitemizde 100 den fazla öğrenci kulüpleri mevcuttur, bu kulüplerle öğrencilerimizin bireysel yeteneklerini geliştirmelerini ve öğrenim hayatları boyunca yaptığı çeşitli etkinliklere katkı sağlamalarını amaçlıyoruz.

Öğrencilerimiz, ilgi alanına giren öğrenci kulüplerine üye olabilecekleri gibi yeni ilgi alanlarına dönük kulüp oluşturmak için de girişimlerde bulunabilmektedirler. Böylelikle öğrencilerimiz derslerden geri kalan zamanlarında yaptıkları etkinlikler sayesinde birçok alanda tecrübe sahibi olmaktadırlar.

- Sayın Rektörüm, “üniversite” kavramı sizin için ne ifade eder?

Eğitim kurumları, üniversiteler ülkelerin geleceğidir. Üniversiteler, ülkenin kalkınması, ilerlemesi ve modernleşmesinde itici güç görevi görürler. Demokrasi kültürümüzün ve evrensel düşüncemizin gelişmesinde üniversitelerin büyük sorumlulukları vardır.

Yarının büyüyen Türkiye’si için bilim yuvası olan üniversitelerimizin daha da güçlenmesini arzu ediyoruz. Bu kapsamda Atatürk Üniversitesi olarak başlatmış olduğumuz Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi bünyesinde yapılan çalışmalar ve geliştirilen projelerle yeni bir yol haritası çizerek gelecek nesillerin daha çağdaş bir eğitim modeliyle eğitim görmesini planlıyoruz.

Üniversitelerin önemli bir işlevi de var; bilgi üretmek…

Doğru. Söylediğiniz gibi, üniversitelerin ülkenin beşeri sermayesini yükseltmesinin ve nitelikli hale getirmesinin yanında diğer önemli bir işlevinin de araştırmalar yoluyla bilimsel bilgi üretiminde ulusal ve uluslararası düzeyde söz sahibi olmalarıdır. Tüm birimlerimiz ve mensuplarımızla birlikte başlangıcını 2018 yılında yaptığımız Yeni Nesil Üniversite vizyonuna uygun olarak lisans ve lisansüstü eğitimin kalitesinin artırılmasını, programların akredite edilmesini, ara eleman değil aranan eleman yetiştirilmesini, programların öğrenci sayısı temelinde ülkenin ihtiyaçlarına ve çağın gereklerine uygun şekilde çeşitlendirilmesini ve özellikle uluslararası öğrencilerin ağırlığının artırılmasını öncelikli amaçlar olarak belirleyerek gelecek dönemin stratejik hedeflerini şekillendirdik.

- Sayın Rektörüm, üniversitenizin daha da güçlenmesi adına ne gibi stratejiler uyguluyorsunuz?

- 1957 yılında kurulan Atatürk Üniversitemiz de ülkenin en saygın üniversiteleri arasında yerini almıştır. Üniversitemiz her yıl yaş aldıkça dalları güçlenen, kökleri daha sağlamlaşan bir çınar gibi büyümeye devam ediyor. Palandökenin eteklerinde büyümeye, gelişmeye ve hayatın hizmetinde hep ileriye vizyonuyla dünya üniversite olma hedefine emin adımlarla yürüyor. Akademik ve idari personeli ile öğrencileri olarak ilk günün heyecanını hiç yitirmeden; coşkulu, heyecanlı, kararlı, meraklı ve gururlu duruşumuzu bozmamaya özen göstererek yolumuza devam ediyoruz. Bu duyguları doyasıya hissettiğiniz zaman başarının gelmesinin kaçınılmaz olduğuna inanıyoruz. Bu inançla, yönetime geldiğimiz günden bugüne geçen süre içerisinde ülkemizin eğitim, öğretim, araştırma ve geliştirme, sağlık ve gelişim için belirlediğimiz temel gereksinimlerine akıl ve bilimin ışığında, ulusal ve evrensel etik değerlerden ödün vermeden çözüm üretebilmek ideali doğrultusunda hizmet edecek aydın insanlar yetiştirebilmek, öz görevimize uygun olarak çağdaş ve yenilikçi bir “Atatürk Üniversitesi”  için özverili  çalışmalarımız devam edecektir.

- Sn. Rektörüm, Türkiye tarihinde çok önemli bir kişinin adını taşıyan üniversitenin rektörü olmak rektöre ayrı bir sorumluluk veriyor mu?

REKTÖR PROF. DR. ÖMER ÇOMAKLI: Elbette omuzlarımızda büyük bir sorumluluk taşıyoruz. Bu bilinçle yani Atatürk Üniversitesi olarak kültürel kimliğimizin şekillenmesi ve korunmasında, sosyal bağın sürdürülmesinde, bölgemiz başta olmak üzere, ülkemizin sahip olduğu zenginliklerin akademik bağlamda işlenip çoğaltılmasında ve değerlendirilmesinde az önce söylediğim gibi ağır bir sorumluluk üstleniyoruz. Kuruluşundan bugüne başarılarla dolu tarihinin oluşmasında gösterilen çabalar ve sunulan hizmetlerin farkında olarak Türk Yükseköğretimi çatısı altında bu sorumluluğu daima büyük bir onurla taşıdık ve taşıyacağız.

Böylesine önemli bir kurumun bir parçası, büyük bir ailenin de mensubu olmaktan dolayı daima gurur duydum.

- Sayın Rektörüm, Sizinle görüşme fırsatım varken öğrenmek istiyorum, Üniversitenizde eğitim gören azerbaycanlı öğrenci sayısından ve öğrencilerin akademik performansından bahs ederseniz çok sevinirim.

REKTÖR PROF. DR. ÖMER ÇOMAKLI: Üniversitemizde Azerbaycanlı toplam öğrenci sayımız 6073. Bunların 3624’ü kadın, 2449’u ise erkek öğrencilerden oluşmaktadır. Doktora eğitimi alan 17, yüksek lisans eğitimi alan öğrenci sayımız ise 65. Lisansta 5824, Ön lisansta 167 öğrencimiz eğitim almaktadır.

- Ayrıca, Azerbaycana yönelik iş birliklerinizden bahsederseniz memnun olurum…

-REKTÖR PROF. DR. ÖMER ÇOMAKLI: Yurtdışında birçok üniversiteyle ikili işbirliklerimiz mevcut. Bunlardan biride kardeş ülkemiz Azerbaycan. Bu üniversiteler; Nakhchivan University, Khazar University, Azerbaijan Medical University, Nakchivan State University,Azerbaijan State Pedagogical University, Azerbaijan State Agrarian University,National Academy of Sciences Baku,Azerbaijan Tourism Institute,Azerbaijan State Oil Academy, Nahçıvan Muallimler Enstitüsü,University of Architecture and Construction, Azerbaijan University of Languages, Azerbaijan State University of Economics, University of Foreign Languages and Professional Career ve Baku State University…

- Sayın Rektörüm, sorularımı cevapladığınız için teşekkür eder, saygılarımı sunarım.

- Biz teşekkür ederim.

Şehla Aslan

Araştırmacı gazeteci