Ülkemizde neredeyse her gün ruhsatsız silah ile yaralama olayları meydana gelmektedir. Kasten yaralamanın suç olmasının yanı sıra ruhsatsız silah ayrıca bir suçtur. Bu yazımızda ruhsatsız silah taşıma ve bulundurma suçuna değineceğiz.

Ruhsatsız silah suçunun oluşumu bakımından herhangi bir zararın meydana gelmesi beklenmez. Suç, bir tehlike suçu olduğundan yalnızca ruhsatsız silahın bulundurulması ya da taşınması suçun oluşmasın bakımından yeterli olmaktadır.

Ruhsatsız silah suçunun hukuki dayanağı, 6136 sayılı kanundur. Ruhsatsız silah alınması, taşınması ya da bulundurulması bu kanun kapsamda değerlendirilecektir. 6136 sayılı kanuna göre suçu oluşturan fiiller şu şunlardır;

Ruhsatsız silah ya da mermi bulundurmak,

Ruhsatsız silah satın almak,

Ruhsatsız mermi satın almak,

Silah kabul edilen ve bulundurulması ruhsata tabi aletleri satın almak ya da taşımaktır.

6136 sayılı kanunda; otomatik silah, uzun namlulu silah, kısa namlulu silah, tabanca ve av tüfekleri gibi suça alet olabilecek her türlü silahı ruhsatsız şekilde taşımak suç sayılmaktadır.

Taşıma ruhsatı bulunmadan ateşli silah taşıyan kişi, ruhsatsız silah suçunu işlemiş sayılacak ve hakkında cezai yaptırım uygulanacaktır. Çünkü Bulundurma ruhsatı sadece mesken ve işyeri için verilmektedir ve belirtilen yerler dışında bulundurulamaz. Aynı şekilde, ruhsatı olup ancak ruhsatın süresi geçmesine rağmen silah taşımaya devam ediyorsa da ruhsatsız silah suçunu işlemiş olacaktır.

Silah taşıma ruhsatının geçerlilik süresi 5 yıldır. Her 5 yılda bir silah taşıma ruhsatının yenilenmesi gerekmektedir. Aksi halde yukarıda belirttiğimiz üzere ruhsatsız silah suçu oluşacaktır.

6136 sayılı kanun uyarınca ruhsatsız silah suçunun cezası, somut olaya göre değişmektedir. Ruhsatsız silah taşıma suçu bakımından verilecek ceza türleri farklılık gösterebilir.

1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası,

30 günden 100 güne kadar adli para cezası,

Ağır nitelikteki silahların taşınması halinde yıldan 8 yıla kadar hapis cezası,

Daha ağır nitelikteki silahların taşınması halinde 500 günden 5 bin güne kadar adli para cezasına hükmedilebilecektir.