Bu yazımızda İşçilerin borçları nedeniyle,işverenlere icra dairesi tarafından yapılan tebligatlarda uygulanması gereken usuli işlemlere değineceğiz.
Kendisine tebligat yapılan işveren 7 gün içerisinde maaş haczi işlemlerini yerine getirmeli ve bunu ilgili İcra Dairesine bildirmelidir. İşveren yükümlülüğünü yerine getirmediği takdirde borçlunun maaşından kesmediği ücret kadar sorumlu olur.
İş Kanunu Madde 35’e göre;
’’İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz. Ancak, işçinin bakmak zorunda olduğu aile üyeleri için hakim tarafından takdir edilecek miktar bu paraya dahil değildir. Nafaka borcu alacaklılarının hakları saklıdır.’’
Bu maddeye göre işçinin maaşından en fazla ¼ kesinti yapılabilecektir. Ancak işçinin rızası halinde daha fazla kesinti yapılabilir.
İcra Dairesinden işverene ulaşan tebligatta, işçinin ücretini ve yapılacak kesintinin icra dosyasına gönderilmek üzere icra dairesinin banka hesabına yatırılacağını belirten ifadeler yer almalıdır.
Borçlu olan işçinin birden fazla alacaklısı var ise ilk önce talep eden alacaklıya ödeme yapılır. Yani öncelik sırası talep ile paraleldir. Ancak bu durumun istisnası Nafaka alacaklarıdır. Nafaka Alacakları her zaman daha önceliklidir.
Hangi alacaklar haczedilemez?
● İş kazası veya meslek hastalığı sebebiyle işçiye toplu veya taksitler halinde yapılan tazminat ve ödemeler,
● Geçici İş Göremezlik Ödeneği,
● Kısa Çalışma Ödeneği haczedilemez.
Asgari Geçim İndiriminin haczine yönelik tartışmalar mevcuttur. Ancak Asgari Geçim İndirimi ücret olarak kabul edilmediğinden haczi mümkün değildir.
İşyerine gelen hacizlerin sayısının artması nedeniyle ve bu durum işçiden kaynaklanan bir sebep olduğu için işveren bu halde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.
Böyle bir durumda maaş ve ücretlerden fazla kesinti yapılması halinde hak kaybına uğrayacağınız için mutlaka hukuki danışmanlık almanızı tavsiye ederim.